Prima pagina

Banii fierbinti ai speculatorilor au inceput sa plece

Banii fierbinti ai speculatorilor au inceput sa plece
21.06.2005, 19:44 29

"Banii fierbinti" ai primilor speculatori straini de pe piata valutara si monetara romaneasca au inceput sa plece dupa ce dobanzile la leu au scazut la jumatate de la inceputul anului, iar acalmia de pe piata valutara sugereaza ca leul nu mai are forta sa se mai aprecieze.

Banca germana DePfa a retras luna trecuta de pe piata financiara echivalentul a aproximativ 46 milioane de euro, dintr-o expunere de aproximativ 70 milioane de euro. DePfa a intrat treptat incepand din 2003 intr-un fond de investitii special constituit in Romania, DePfa Money Market (DMM) pentru a specula dobanzile mari si aprecierea leului. Germanii detineau aproape in totalitate activele fondului. Acestea au scazut in lei luna trecuta cu 65% pana la 25,3 milioane de euro.

Reprezentantii DePfa Asset Management, societatea care administreaza fondul, nu au dorit sa comenteze retragerile masive de luna trecuta.

Retragerea banilor bancii germane reprezinta insa probabil doar varful aisbergului, in conditiile in care multe dintre bancile sau fondurile straine care au speculat in ultimii doi ani aprecierea leului si dobanzile mari la lei au preferat alte metode, cum ar fi infiintarea unor societati comerciale special pentru acest scop (special purpouse vehicle - SPV) si ale caror miscari pe piata monetara sunt mai greu de urmarit.

Pana in aprilie anul acesta strainilor nu le era permis sa cumpere titluri de stat in lei sau sa constituie depozite in banci.

Acestia au gasit insa mai multe metode de a ocoli legislatia, iar cei care au vrut sa speculeze diferenta de dobanzi au putut intra pe piata inainte de liberalizarea din aprilie a contului de capital. Liberalizarea nu a avut din acest motiv un efect vizibil asupra pietei valutare sau a dobanzilor, asa cum se temea Banca Nationala.

O alta temere a Bancii Nationale, presiunile asupra cursului create de iesirea "banilor fierbinti", pare din nou sa nu se confirme.

Banii retrasi de germani reprezinta cam jumatate din cat se tranzactioneaza zilnic pe piata valutara, unde leul a avut luna trecuta o evolutie extrem de stabila.

In ultimele 12 luni, unitatile fondului constituit de DePfa au avut o crestere in lei de aproximativ 14%, randament la nivelul dobanzilor bancare pe aceasta perioada.

Euro era cotat la aproximativ 40.500 de lei in urma cu un an, iar cursul oscileaza in prezent in jurul la 36.150 de lei, ceea ce a dublat castigul celor care isi fac calcule in euro. In ultimul an DePfa a castigat astfel in euro aproape 30%. Dobanda la euro pe pietele internationale se situeaza la 2-3%, iar pe pietele vestice castiguri de 30% se pot obtine doar prin asumarea unor riscuri foarte mari pe pietele bursiere.

Fondul DePfa Money Market a investit aproape in exclusivitate in titluri de stat romanesti, iar faptul ca germanii nu au ales sa isi retraga toti banii s-ar putea datora fie faptului ca nu toate titlurile de stat cumparate in ultimii doi ani au ajuns la scadenta, fie ca randamentele pe care germanii le estimeaza pentru perioada urmatoare nu justifica o expunere atat de mare pe Romania.

Raportul risc-castig al plasamentelor in titluri de stat in lei pare din ce in ce mai nefavorabil pentru un investitor strain. Scenariul destul de plauzibil al deprecierii leului cu 8% pana la 39.000 de lei in urmatoarele 12 luni de exemplu, ar insemna pentru o banca straina castig zero dintr-un plasament in titluri de stat romanesti, care aduc in lei o dobanda anuala de 7-8%.

DePfa Money Market a fost infiinatat la finalul anului 2002, fiind organizat ca fond cu capital de risc. In afara de DePfa, fondul mai are doar sase investitori, printre care se numara Daniel Daianu, fost ministru de finante, Vasile Voloseniuc, fost presedinte al Bancorex in anii ''90, fiul acestuia, Catalin Voloseniuc, Razvan Radu, actualul presedinte executiv al UniCredit Romania. Fondul functioneaza in prezent ca fond inchis, investitorii avand posibilitatea sa isi retraga banii doar o singura zi pe luna. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO