Prima pagina

Bank Leumi negociaza pentru Eurom Bank, scrie un cotidian israelian

26.05.2005, 19:47 28

A doua banca israeliana, Bank Leumi, se afla in negocieri pentru achizitionarea uneia dintre cele mai mici banci de pe piata romaneasca, Eurom Bank, conform unor informatii publicate ieri de cotidianul israelian Maariv.

Bank Leumi intentioneaza sa cumpere banca pentru o suma de aproximativ 80 milioane de dolari (63,5 milioane de euro) conform articolului publicat de cotidianul israelian.

Leumi se afla in plin proces de expansiune la nivel intenational fiind in cautare de noi achizitii. Sucursala din Marea Britanie a bancii a preluat in urma cu cateva luni Riggs Bank & Trust Co. pentru 25 milioane de dolari (19 milioane de euro).

Eurom este detinuta de Kolal BV, o companie inregistrata in Olanda, controlata de omul de afaceri israelian Fredi Robinson. Kolal detine aproape 90% din capitalul bancii. Reprezentantii actionarului majoritar nu au putut fi contactati ieri pentru a comenta aceste informatii privind negocierile de vanzare a bancii.

Principalul actionar minoritar al Eurom, Blocul National Sindical (BNS), a confirmat insa existenta unor negocieri pentru vanzarea Eurom. "Se poarta negocieri pentru vanzarea bancii si este vorba de una din primele 50 de banci din lume, care este prezenta in mai multe tari", a declarat Dumitru Costin, presedintele BNS. El nu a dorit sa ofere mai multe detalii. Leumi Bank nu se afla insa intre primele 50 de banci din lume. BNS detine un pachet de 4% din actiunile Eurom.

Conducerea Eurom spune ca nu are cunostinta despre existenta unor negocieri intre actionarul majoritar si banca israeliana. "Banca nu are cunostinta de efectuarea acestei actiuni, ce ar presupune parcurgerea de fapt a mai multor etape, iar conducerea bancii nu este informata de luarea acestei decizii a actionarului", au declarat ieri pentru ZF reprezentantii Eurom Bank. Ei au precizat insa ca banca a fost vizitata in ultimii doi ani de mai multi potentiali investitori interesati de preluarea bancii.

Eurom detinea la finalul primului trimestru active totale in valoare de 125 de milioane de euro, cu care detine o cota de piata de 0,5%. Banca a inregistrat pe primele trei luni o pierdere de 230.000 de euro dupa ce a incheiat anul trecut cu un profit net de 400.000 de euro.

Actionarul majoritar al bancii a operat la finalul anului trecut modificari importante in echipa de management a bancii.

Marian Crisan, fost presedinte al Bancii Romane pentru Dezvoltare (BRD), a fost numit in functia de membru al Consiliului de Administratie. Pe de alta parte, directorul general al Eurom Bank, Dorel Cotet, si-a depus demisia din functie, invocand motive personale.

Suma vehiculata pentru vanzarea Eurom, de 63,5 milioane de euro, este apropiata de valoarea bursiera a bancii, care se ridica 56 de milioane de euro. Actiunile Eurom sunt listate la Bursa Electronica RASDAQ. Tranzactia de vanzare a bancii ar putea avea loc fie prin derularea unei oferte publice de preluare pe piata, fie prin vanzarea directa a actionarului majoritar al Eurom, Kolal BV.

In ultimele 12 luni s-au consemnat alte doua tranzactii pe piata bancara. OTP, cea mai mare banca din Ungaria, a preluat Robank, in urma unei tranzactii in valoare de aproximativ 47 milioane de dolari. HVB Bank si Banca Tiriac au decis sa fuzioneze pentru a crea a patra banca din sistemul bancar, cu active in valoare de 2 miliarde de euro, care ar urma sa fie controlata de grupul germano-austriac HVB/ Bank Austria Creditanstalt (BA-CA). vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO