Prima pagina

Barclays cumpara ABN Amro pentru 67 mld. euro (Update)

Barclays cumpara ABN Amro pentru 67 mld. euro (Update)
23.04.2007, 10:28 10

Banca britanica Barclays, a treia din Anglia, a anuntat ca va prelua ABN Amro pentru 67 de miliarde de euro, realizand astfel cea mai mare tranzactie pe piata serviciilor financiare din toate timpurile, informeaza Bloomberg.
Intr-un anunt facut astazi de catre cele doua banci se mentioneaza ca tranzactia va fi realizata la pretul de 36,25 euro pe actiune, si va include schimbul de 3,335 actiuni Barclays pentru fiecare actiune ABN Amro. Oferta este cu 33% mai mare fata de pretul de inchidere de vineri al actiunilor ABN Amro.
Pentru aceasta tranzactie Barclays a beneficiat de consultanta din partea Credit Suisse Group, Deutsche Bank, JPMorgan Cazenove si Lazard, precum si Barclays Capital. Consultanta pentru ABN Amro a fost asigurata de Lehman Brothers, Morgan Stanley, N.M. Rothschild, UBS AGsi propria banca de investitii. Valoarea totala a comisioanelor a fost de circa 200 de milioane de dolari (147 de milioane de euro).
Achizitia celui mai mare creditor din Olanda va duce la crearea unui grup financiar cu circa 217.000 de angajati si circa 8.200 de filiale, acoperind un teritoriu din India pana in Brazilia. Compania rezultata va deservi un portofoliu de 47 de milioane de clienti, situandu-se astfel pe locul doi in Europa, dupa valoarea de piata, in spatele HSBC Holdings.
Actiunile ABN Amro au crescut astazi la Amsterdam cu 1,2% la ora 1.10 p.m., evaluand astfel compania la 70,1 miliarde de euro.
Directorul executiv al Barclays, John Varley, va deveni CEO al noii entitati, iar functia de presedinte va fi ocupata de Robert Diamond, seful diviziei de investitii a bancii britanice.
Barclays intentioneaza sa reduca numarul angajatilor noului grup cu 6%, aproape 13.000 de persoane, excluzand La Salle, si va reloca circa 10.000 de angajati in zone cu costuri de munca reduse.
Barclays va vinde banca LaSalle, controlata de ABN in orasul american Chicago, institutiei financiare Bank of America pentru 21 de miliarde de dolari, aceasta fiind o conditie impusa la preluarea grupului olandez.
"Este foarte probabil ca sa mai existe si alte oferte mai mari dar va fi foarte greu sa convinga conducerea", a declarat Pieter Wind, seful diviziei de investitii a ING Private Banking, care gestioneaza un fond de 14,9 miliarde de dolari, inclusiv actiuni ABN Amro.
Privirile investitorilor sunt atintite acum spre Royal Bank of Scotland, ai carei reprezentanti se intalnesc astazi cu membri din conducerea ABN Amro. "O contraoferta din partea RBS este iminenta", a spus Joost de Graaf, directorul unui fond de investitii cu sediul in Amsterdam, care gestioneaza o parte din actiunile ABN Amro. "Ar fi o surpriza uriasa daca RBS nu va supralicita, intrucat banca dispune de resurse mai mari", a mai spus el.
O sursa apropiata negocierilor declarase in week-end pentru Reuters ca Royal Bank of Scotland (RBS) va intra singura in cursa de preluare a grupului financiar olandez ABN AMRO, cu o oferta formata din actiuni proprii si numerar, pentru a creste sansele achizitiei.




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO