Prima pagina

Basescu in Parlament: Va consult pentru referendum privind vot uninominal

14.02.2007, 17:40 21

Presedintele Traian Basescu le-a spus astazi parlamentarilor ca, in baza prevederilor constitutionale, ii consulta cu privire la organizarea unui referendum pentru introducerea votului uninominal de la urmatoarele alegeri.

"In baza articolului 90 din Constitutia Romaniei si a articolelor 11 si 12 din Legea 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, precum si a Deciziei Curtii Constitutionale nr 567/2006, va consult (...) cu privire la organizarea unui referendum cu privire la introducerea votului uninominal la Senat si Camera Deputatilor incepand cu urmatoarele alegeri parlamentare", a spus presedintele Basescu, in mesajul rostit, miercuri, in fata Parlamentului. Presedintele a precizat ca, din acest moment, procedura de declansare a referendumului pentru votul uninominal a fost lansata.

Traian Basescu a sustinut ca, in lipsa unei masuri imediate de reformare a clasei politice, exista riscul pierderii totale a increderii in clasa politica, precum si riscul unui vot de blam generalizat la adresa clasei politice romanesti.

"Trebuie schimbata perceptia ca, in ciuda procesului accelerat de reformare a Romaniei, politicienii incearca sa se sustraga acestui proces. Singura solutie pentru corectarea acestei perceptii este introducerea votului uninominal pentru Parlamentul Romaniei", a subliniat seful statului.

El a apreciat ca "practica ascunderii in spatele listelor de partid", a migratiei dintr-un judet in altul, in speranta ca anonimatul va proteja din nou interesele inca un ciclu electoral au fost in ultimii 17 ani modalitati de a evita responsabilitatea directa in fata cetatenilor.

Presedintele a mai spus ca, uneori, chiar si politicienii tineri, in absenta unui vot direct, risca sa devina "copii fidele ale mentorilor politici" si ca exista cazuri in care chiar tineri politicieni contribuie la blocarea reformei clasei politice.

"In prezent, asistam la victoria interesului de partid asupra interesului public", a sustinut Basescu.

Complicitatile transpartinice din actuala viata politica romaneasca au dus la comportamente politice in dispretul total al opiniei publice, a mai spus el.

Seful statului a afirmat ca votul uninominal va inversa raporturile de putere in cadrul partidelor, ajungandu-se la situatia in care conducerea partidului va depinde de sprijinul parlamentarilor, nu parlamentarii de sprijinul conducerii si va inversa raporturile de putere in cadrul politicii romanesti, printr-un transfer de putere de la conducerea partidelor catre electoratul de la nivel local.

Discursul presedintelui s-a incheiat in aplauzele puternice ale salii. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO