Prima pagina

Basescu l-a batut pe Geoana din primul tur

Basescu l-a batut pe Geoana din primul tur
07.06.2004, 00:00 15

Traian Basescu, liderul PD, a castigat cele mai multe voturi in cursa pentru desemnarea primarului general al Capitalei, iar Alianta PNL-PD ar urma sa formeze prima forta in Consiliul general de la Bucuresti, potrivit unor date culese la iesirea de la urne de catre trei institute de sondaj.


La cererea TVR si Antena 1, Metro Media Transilvania, INSOMAR si CURS au stat de vorba cu alegatorii, dupa ce acestia si-au exprimat voturile. Astfel, la ora inchiderii editiei ZF, sondajele aratau ca Traian Basescu a obtinut, potrivit estimarilor, intre 59,3-59,6% din voturi, in timp ce principalul sau contracandidat, Mircea Geoana, reprezentand PSD, a obtinut intre 29,6-29,8% din sufragiile bucurestenilor.


La Consiliul general al Capitalei, alianta PNL-PD s-a clasat pe primul loc, obtinand intre 52-54% din voturi, iar PSD, pe locul al doilea, cu 30-32%.


In privinta situatiei pe sectoarele Bucurestiului, pentru consiliile locale, datele aratau ca alianta si PSD se situau in procente destul de apropiate. Primarii de sector s-ar parea ca se impart si ei intre cele doua formatiuni, iar in unele cazuri ar putea fi nevoie, pentru desemnarea castigatorilor, de al doilea tur de scrutin.


La Cluj va fi nevoie de un al doilea scrutin. Sondajele arata ca lupta este foarte stransa, ramanand in competitie candidatul PSD, Ioan Rus (cu 42% si respectiv 44% din voturi) si reprezentantul PD, Emil Boc (33% si 35%), dupa cum aratau cele doua sondaje de opinie la iesirea de la urne.


Cel care va stabili al doilea tur de scrutin este Biroul Electoral Central, institutia care ofera primele rezultate partiale oficiale in cursul zilei de astazi. In localitatile in care nici unul dintre candidati nu a obtinut majoritatea de peste 50% din voturi, se va organiza un al doilea scrutin, programat, dupa lege, pe 20 iunie.


Prezenta pe tara la vot a cetatenilor a fost destul de redusa. Astfel, pana la ora 17.00, ieri votasera 38% dintre cei 17,5 milioane de romani cu drept de vot. Unele dintre cele mai reduse prezente la urne s-a inregistrat la Bucuresti, unde la aceeasi ora pe care am luat-o ca reper, se prezentasera doar 29%, la fel ca in judetul Timis. La Satu Mare au fost 32% prezenti la aceeasi ora, in timp ce in Moldova se dusesera sa-si aleaga edilii, pana dupa amiaza, in medie peste 40% dintre cei care au drept de vot. La Botosani, s-au prezentat 46% dintre votanti, in Neamt, 40%, la Suceava, 42%.


In Ardeal, prezenta la vot a fost, in medie, sub 40 de procente.


De consemnat ca, la fel ca si in alti ani, locuitorii din mediul rural au fost cei mai multi dintre cei care au votat, in timp ce in orase, oamenii nu s-au prea incumetat sa-si exercite un drept care li se acorda doar o data la patru ani.


Spre deosebire de anii precedenti, nu mai este nevoie de prezenta in proportie de peste 50 plus unu la suta pentru validarea unui tur de scrutin.


Tot pentru prima data, legea prevede un prag electoral, de 5%, pe care orice formatiune politica sau candidati independenti trebuie sa-l treaca pentru a patrunde in consiliile locale. De aceea, va avea loc o triere masiva a partidelor care vor mai fi reprezentate in aceste miniparlamente locale. Sondajele efectuate in ultima saptamana a campaniei electorale indicau prezenta in aceste consilii a partidelor care acum sunt in Parlament. Cu alte cuvinte, ar fi vorba despre PSD, alianta PNL-PD, PRM, UDMR si PUR.
adelina.radulescu@zf.ro ; mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO