Prima pagina

BCR da semnalul unui nou val de scadere a dobanzilor la depozite

15.04.2005, 19:56 13

Banca Comerciala Romana, cea mai mare banca din sistem, a operat ieri o reducere drastica, de pana la trei puncte procentuale, a dobanzilor platite la depozitele in lei ale clientilor.

BCR plateste astfel la depozitele in lei dobanzi care variaza intre 7% si 9% pe an, remunerand mai bine depozitele pe termene mai lungi in functie de perioada de constituire. Dupa aceste scaderi, BCR a ajuns sa plateasca, cel putin deocamdata, cele mai reduse dobanzi dintre jucatorii de top de pe piata de retail.

"Ne-am aliniat la tendinta pietei, insa BCR sprijina in continuare economisirea prin mentinerea unor dobanzi mai mari la depunerile pe termen mai mare de 9 luni. Acestea inseamna de fapt economisire, si nu depozitele pe 1-3 luni, drept pentru care am facut o diferentiere neta intre dobanzile acordate. Siguranta sistemului bancar ar trebui sa le dea clientilor toate motivele sa-si mute banii in depozite pe termen de un an de exemplu, unde dobanzile acopera cu circa 30% inflatia prognozata", a comentat pentru ZF Cornel Cojocaru, directorul de comunicare al BCR.

Raiffeisen Bank, a treia banca din sistem, a anuntat tot ieri reducerea cu un punct procentual a dobanzilor platite la depozitele in lei ale clientilor persoane juridice, pana la 6,5% pe an. Pentru clientii persoane fizice banca plateste in continuare dobanzi de 8,25% - 9% pe an.

Volksbank, o banca de talie medie, a anuntat pe parcursul acestei saptamani reducerea dobanzilor la depozitele in lei pana la niveluri de 5,75% - 6% pe an, atat pentru clientii persoane fizice, cat si pentru cei persoane juridice.

Unii bancheri acuza Banca Nationala ca aplica o politica prea agresiva de scadere a dobanzilor prin mentinerea in piata a unui surplus de lei, care nu foloseste nimanui in conditiile in care economia nu poate absorbi fondurile devenite astfel disponibile.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a declarat, intr-un interviu acordat ZF, ca bancile ar trebui sa isi bazeze castigurile pe volumele de operatiuni si mai putin pe marjele de dobanzi. "Bancile s-au obisnuit sa stea comod si sa plaseze surplusul de lichiditati la banca centrala. Probabil ca profiturile lor nu sunt chiar atat de solide daca tipa atat de tare in loc sa lucreze pentru a da credite eficiente", spune Isarescu. Seful bancii centrale admite ca nici BNR nu era pregatita pentru aceasta etapa de liberalizare a contului de capital, dar a trebuit sa o faca, asa cum nici Romania nu este pregatita sa intre in UE la 1 ianuarie 2007, dar totusi o va face.

"Nici bancile n-au fost pregatite, dar acesta nu este un motiv sa astepte ca altcineva sa le rezolve problemele de supralichiditate", spune Isarescu.

BNR a vandut ieri certificate de depozit pe trei luni la o dobanda medie de 7,96% pe an, in scadere cu 86 de puncte de baza (0,86%) fata de cea din luna martie. Dobanda maxima acceptata a coborat cu aproape un punct procentual, pana la 8,30% pe an. Volumul total al certificatelor vandute a fost de aproape 20.000 de miliarde de lei (peste 553 mil. euro).

Dealerii spun ca aceste rezultate arata ca nimeni in piata nu mai crede in continuarea trendului de scadere al dobanzii BNR la o luna, care s-a stabilizat la ultimele licitatii la nivelul de 8% pe an. In aceste conditii, bancile comerciale se vad nevoite sa reduca dobanzile si la credite, pentru a putea sa plaseze mai multi bani la clienti, marja de dobanda astfel obtinuta fiind oricum superioara randamentelor oferite de investitiile in instrumentele bancii centrale sau in titluri de stat.

Cresc dobanzile

la titluri de stat

Ministerul Finantelor a plasat ieri prin licitatie titluri de stat cu scadenta de trei ani, cu o dobanda de 7,75%, in urcare cu un punct procentual fata de emisiunea precedenta. Saptamana trecuta a crescut cu 0,75 puncte si dobanda la obligatiunile la cinci ani, pana la 7,25%. La licitatia de ieri pentru aceasta scadenta dobanda a ramas neschimbata. Finantele au reusit sa obtina cereri si pentru obligatiuni cu scadenta la 15 ani, adjudecate la o dobanda de 7,25%. La 12 ani, dobanda acceptata a fost de 7% pe an. Este insa mult prea devreme pentru ca aceste dobanzi pentru scadente lungi sa fie considerate elemente de referinta. liviu.chiru@zf.ro ; razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO