Prima pagina

Bedminster Capital are 60 mil. euro pentru achizitii

Bedminster Capital are 60 mil. euro pentru achizitii

Catalin Iliescu: Urmarim doar tranzactiile cu valori de peste 5 mil. euro si putem sa ajungem pana la circa 30 mil. euro

07.08.2006, 20:01 368

Fondul de investitii Southeast Europe Equity Fund II (SEEF II), administrat de compania americana Bedminster Capital Management, tatoneaza piata romaneasca in cautarea unor achizitii in valoare de circa 60 de milioane de euro, potrivit reprezentantilor fondului.
"Urmarim doar tranzactiile cu valori de peste 5 milioane de euro si putem sa ajungem pana la circa 40 mil. dolari (31 mil. euro) pentru o tranzactie. Principalele sectoare in care suntem interesati sa facem achizitii sunt serviciile bancare, telecomunicatiile, media, industria farmaceutica sau piata de distributie", a declarat pentru ZF Catalin Iliescu, vicepresedintele Bedminster Capital Management.
SEEF II a fost infiintat in martie 2006, in urma cofinantarii cu circa 200 mil. $ (167 mil. euro) din partea unor investitori institutionali din Europa si SUA, precum si de la Overseas Private Investment Corporation (OPIC), o agentie de investitii a guvernului american, si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
SEEF II are in vedere investitii in companii din Europa de Sud-Est si tarile vecine: Romania, Albania, Bulgaria, Turcia si tarile din fosta Iugoslavie. Fondul de investitii va investi in Romania peste 30% din suma alocata pentru achizitii in Europa de Sud-Est.
"Romania este cea mai importanta piata dintre tarile pe care le vizeaza SEEF II. Daca in urma cu cinci ani existau putine optiuni pentru derularea unei achizitii, piata locala a devenit una dintre cele mai mature din regiune", precizeaza Iliescu.
Finantarea fondului SEEF II va fi majorata pana anul viitor cu 100 mil. $ (79 mil. euro), valoarea totala a investitiilor pe piata romaneasca urmand sa ajunga la circa 75 mil. euro, potrivit reprezentantilor Bedminster Capital.
"Suntem un fond care preferam actionariatul majoritar, eventual minoritar, dar cu drept de control", precizeaza Iliescu. Fondul are o durata de viata de trei ani, iar reprezentantii Bedminster Capital estimeaza ca vor derula circa 10 tranzactii pe piata romaneasca.
OPIC a finantat si primul fond, Southeast Europe Equity Fund, lansat in anul 2000, cu o valoare de 200 mil. $, care a vizat investitii in Albania, Bulgaria, Bosnia-Hertegovina, Croatia, Macedonia, Slovenia, Muntenegru sau Turcia. Printre cele mai importante exit-uri ale fondului SEEF se numara: Nova Banka (Croatia), Digital City Media (Croatia), Efes Breweries (Turcia), Eksimbanka (Serbia) sau TBC Bank (Georgia).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO