Prima pagina

Berlusconi - a fi sau a nu fi prim-ministru

14.05.2001, 00:00 23



Italienii au votat ieri pentru alegerea celui de-al 59-lea premier de dupa cel de-al doilea razboi mondial, principalul favorit fiind controversatul magnat mediatic Silvio Berlusconi.

Rezultatul alegerilor este insa foarte dificil de prevazut, avand in vedere ca, potrivit sondajelor, un sfert din electoratul italian era indecis inaintea scrutinului.

In plus, rivalul lui Berlusconi, Francesco Rutelli, reprezentantul Coalitiei Maslinul, de centru-stanga, s-a apropiat de acesta in sondaje catre sfarsitul campaniei, relateaza BBC.

Circa 12 milioane de alegatori au ramas indecisi in urma unei campanii electorale dominate de nervozitate si atacuri reciproce dure ale principalilor candidati.

ai la ultimul miting electoral, Berlusconi si-a acuzat adversarii de "minciuni si improscari cu noroi" impotriva sa.

Stanga a incercat sa-i indeparteze pe alegatorii de Berlusconi prin acuzatii de mita, coruptie si evaziune fiscala, pentru care magnatul italian a fost chemat de mai multe ori in fata justitiei in ultimii ani, dar fara rezultat.

Pana si publicatii europene prestigioase, cum ar fi "The Economist", au fost implicate in lupta electorala italiana, declarandu-l pe Berlusconi "incapabil sa guverneze".

Unii analisti considera chiar ca acest scrutin a devenit un adevarat referendum asupra personalitatii si caracterului lui Berlusconi.

Criticii afirma ca daca acesta va obtine victoria, el ar putea obtine controlul asupra televiziunii de stat RAI, care se va adauga celor trei canale private de televiziune si altor organizatii mediatice pe care le detine.

Adversarul lui Berlusconi, Francesco Rutelli, are o reputatie buna bazata in principal pe cele doua mandate ca primar al Romei, unde a reusit sa rezolve problema traficului rutier si a organizat cu succes sarbatoarea mileniului.

Insa criticii sai afirma ca Rutelli are avantajul imaginii si tineretii, dar ii lipseste consistenta politica.

Cariera sa politica pe plan national a fost foarte scurta, el demisionand in urma cu opt ani din functia de ministru al mediului la doar o zi de la numire, dupa ce Parlamentul a refuzat sa ancheteze acuzatiile de coruptie aduse fostului premier Bettino Craxi.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO