Prima pagina

Blair are doar problema diferentei de scor

08.06.2001, 00:00 16



Pentru politicienii britanici ieri a fost ziua judecatii, dupa o campanie electorala confuza de 30 de zile, votul celor 44,5 milioane de alegatori urmand sa decida cine vor fi cei 659 de membri ai noului parlament.

Cele 45.000 de sectii de votare au fost deschise de la ora sapte dimineata pana la zece seara, principala problema anuntandu-se a fi prezenta la vot, care potrivit unor sondaje are sanse sa cada sub 70%.

Liderii principalelor partide politice, inclusiv laburistul Tony Blair si conservatorul William Hague, se afla in circumscriptiile in care candideaza, odihnindu-se dupa ultima zi de campanie, in care au facut un adevarat maraton electoral prin intreaga tara, relateaza BBC.

Partidul Laburist are de aparat o majoritate de 179 de locuri in Camera Comunelor in fata conservatorilor si a liberal democratilor condusi de Charles Kennedy. Primele rezultate ale scrutinului erau asteptate aseara pentru ora locala 23.00, dar toate sondajele indica o victorie lejera a laburistilor.

Adevarata miza si singura necunoscuta a acestui scrutin ramane, in opinia tuturor analistilor, amploarea victoriei anuntate a lui Tony Blair.

La scrutinul anterior, din 1997, laburistii au obtinut 418 de locuri in Camera Comunelor, in timp ce conservatorii au castigat doar 165, iar liberal-democratii - 46. Anul acesta, pentru cele 659 de locuri in Parlament au candidat 3.294 de candidati.

In afara de cele trei formatiuni principale, in cursa se mai afla Partidul National Scotian, in Scotia, Plaid Cymru in ?ara Galilor, in timp ce in Irlanda de Nord lupta se da intre Partidul Unionistilor din Ulster, unionistii democrati, Partidul Laburist si Social-Democrat, si Sinn Fein.

Dupa anuntarea rezultatelor, regina Elisabeta a II-a va invita partidul castigator sa formeze noul guvern, in timp ce formatiunea clasata pe locul doi va deveni opozitia oficiala. Noii deputati vor depune juramantul pe 13 iunie, prima sedinta a noului Parlament urmand sa aiba loc o saptamana mai tarziu.

Tot ieri au avut loc alegeri pentru guvernele locale, nu mai putin de 7.751 de candidati luptand pentru 2.459 de locuri in 34 de institutii regionale. Initial, scrutinul trebuia sa aiba loc pe 3 mai, dar a fost amanat din cauza epidemiei de febra aftoasa.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO