Prima pagina

Bugetarii ar putea ramane fara tichete de masa

18.09.2007, 18:56 27

Ministerul Muncii va inainta guvernului un proiect de ordonanta de urgenta prin care propune eliminarea acordarii de tichete de masa pentru angajatii din sectorul public, scopul acestui demers fiind mentinerea cheltuielilor bugetare la un nivel care sa permita atingerea unui deficit bugetar sub 3% din PIB.
Proiectul de act normativ, care contine o serie de reglementari si in domeniul asigurarilor de sanatate, este semnat de ministrul muncii, Paul Pacuraru, si ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, fiind deja avizat de ministrul economiei si finantelor si de cel al justitiei, potrivit unor surse din Ministerul Muncii, citate de Mediafax.
Proiectul de act normativ este destinat eliminarii, in 2008, a tichetelor de masa pentru angajatii din institutiile publice centrale si locale, indiferent de sursa lor de finantare.
Valoarea pietei de tichete de masa se ridica lunar la mai mult de 4,5 milioane de euro, in conditiile in care valoarea nominala a unui tichet a fost majorata luna aceasta de la 7,41 lei la 7,56 lei (2,2 euro), printr-un ordin al ministrului muncii, iar principalii emitenti estimeaza ca in prezent in Romania exista mai mult de 2 milioane de utilizatori. Acest demers va afecta in principal sectorul sanitar, care angajeaza potrivit ultimelor date mai mult de 350.000 de cadre, din care aproximativ 150.000 beneficiaza de tichete, ceea ce reprezinta circa 7,5% din piata totala de tichete de masa.
Cheltuielile bugetare vor fi reduse astfel in 2008 cu ceva mai mult de 4 milioane de euro, suma care, in conditiile in care Guvernul aproba proiectul Ministerului Muncii, nu va mai fi directionata pentru acordarea de tichete de masa catre cei 150.000 de angajati din sanatate care beneficiaza de acest drept.
Reducerea cheltuielilor bugetare este menita sa sustina dezinflatia si deficitul de cont curent in limite sustenabile, prioritatea principala fiind asigurarea cofinantarii proiectelor finantate din fonduri europene si a contributiei Romaniei la bugetul UE, echivalentul a circa 1,6% din PIB.
Liderii principalelor organizatii sindicale din Romania si-au exprimat nemultumirea fata de proiectul Ministerului Muncii si au anuntat ca demersul va starni reactii din partea angajatilor din sectorul public si in special a celor din sectorul sanitar.
Costurile generate de acordarea tichetelor, cu valoarea de 7,56 lei pentru fiecare zi lucratoare, sunt suportate in totalitate de catre angajator. Cheltuielile sunt insa deductibile fiscal si exonerate integral de taxe si impozite salariale si patronale, astfel ca acordarea tichetelor de masa aduce angajatorilor economii de 55%, fata de varianta in care acorda salariatilor o marire de salariu net egala.
Piata tichetelor de masa este controlata la momentul actual, in proportie de 90%, de patru mari jucatori, Accor Services, Sodexho, Cheque Dejeuner si BluTicket.
Dupa preluarea Hungastro, Accor Services a devenit cel mai mare emitent, cu o cota de piata cumulata de 46% si un potofoliu de 25.000 de firme si un milion de utilizatori lunar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO