Prima pagina

Bursa de Valori s-a trezit din somn

14.11.2001, 00:00 20



Bursa de Valori a fost ieri teatrul celor mai intense schimburi de pachete de actiuni din ultimul an.

In urma a o serie de tranzactii speciale care au valorat impreuna aproximativ 1 milion de dolari (peste 30 de miliarde de lei), structurile de actionariat ale unora din cele mai importante companii ale Bursei (Terapia Cluj Napoca, Imsat Bucuresti, Rolast Pitesti si Policolor Bucuresti) vor suferi modificari substantiale. Brokerii se asteapta ca aceste schimburi de actiuni sa continue.

Prin intermediul celor mai importante tranzactii ca valoare de ieri si-au schimbat proprietarul 7,3% din actiunile producatorului de vopsele Policolor Bucuresti si 8,48% din actiunile companiei de servicii pentru telecomunicatii Imsat Bucuresti.

Cele doua tranzactii, care au avut aproximativ aceiasi valoare, au insumat 750.000 de dolari.

Pachetul de actiuni Rolast schimbat ieri reprezinta 2,59% din capitalul social al companiei si a fost schimbat pentru 5,84 miliarde lei.

Cea mai mica tranzactie speciala a fost cu actiunile producatorului de medicamente Terapia Cluj Napoca si a insemnat transferul a 0,1% din titluri.

"Impresia in piata este ca toate tranzactiile speciale sunt legate, chiar daca este vorba de companii diferite. Cel mai puternic argument in acest caz este faptul ca cele patru companii au aproape aceiasi actionari semnificativi", a declarat Emil Ogica, trader la Intercapital Invest.

Inaintea schimburilor de actiuni de ieri, Policolor avea ca actionari semnificativi fondurile de investitii Romanian Investment Fund (RIF) Cyprus - 34,1% din actiuni, Romanian American Enterprise Fund (RAEF) - 32,94%, Romanian Investment Company Cyprus (RIC) - 7,03% si Societe Generale Romania Fund - 7,72%. Un pachet important de actiuni - 3% era detinut de un alt fond de investitii - Broadhurst.

RIF, RIC Cyprus si Broadhurst sunt, de asemenea, printre principalii actionari ai Terapia si Rolast.

Brokerii spun, ca, in cazul Policolor, nici unul dintre cei patru actionari importanti nu a renuntat la actiuni, opinia generala fiind ca o parte din titluri au fost vandute de fondul de investitii Broadhurst, care detinea aproximativ 3% din companie.



Tranzactiile speciale de ieri de la Bursa

Imsat Bucuresti

5,98 milioane actiuni la 1.900 lei/actiune

Valoare bursiera a societatii - 4,32 milioane dolari



Policolor Bucuresti

2,63 milioane actiuni la 2.800 lei/actiune

501.591 actiuni la 2.750 lei/actiune

2,06 milioane actiuni la 2.400 lei/actiune

Valoare bursiera - 6,5 milioane dolari



Rolast Pitesti

8 milioane actiuni la 730 lei/actiune

Valoare bursiera - 7 milioane dolari



Terapia Cluj Napoca

344.712 actiuni la 2.250 lei/actiune

Valoare bursiera - 22 milioane dolari

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO