Prima pagina

Cand Telecomul merge prost, salvarea vine din IT

19.09.2003, 00:00 21

Caderea pietei mondiale de echipamente de telecomunicatii si lipsa unor contracte substantiale cu noii operatori intrati pe piata dupa liberalizarea de la 1 ianuarie pune si in acest an bariera in fata cifrei de afaceri a producatorului roman Intracom. Mai mult, determina o reorganizare interna - inclusiv disponibilizari - si mutarea  centrului de greutate in activitate de la productia de echipamente, catre proiecte IT si servicii cum ar fi integrarea de sisteme si productia de software.
"Ne asteptam ca in acest an sa obtinem o cifra de afaceri egala cu cea de anul trecut, de 50-55 milioane de euro, si un profit inainte de deducerea taxelor, a dobanzilor si a amortizarilor  de 5-7 milioane de euro", afirma Mihai Gherman, directorul general adjunct Intracom."Circa jumatate din cifra noastra de afaceri provine din export, iar  recesiunea de pe piata telecom evident ca ne-a afectat, spune Gherman. Exportul nostru a scazut la jumatate fata de 2001.
In plus, in Romania, investitii prea mari in infrastructura telecom nu au aparut in ultimul timp.Instalarea de fibra optica  este de ceva vreme ssport nationals, astfel incat infrastructura e aproape finalizata, iar noii intrati pe piata nu s-au remarcat prin comenzi semnificative."In urma cu doi ani , compania anunta o cifra de afaceri mai mult decat dubla: 118 milioane de dolari. Dar in acele vremuri, Intrarom beneficia de investitiile derulate de RomTelecom si Cosmorom, clientii sai majori. Astazi, situatia este complet schimbata: soarta Cosmorom pluteste in continuare in ceata. In plus, Cosmorom are catre grupul Intracom (compania-mama a Intrarom) datorii peste 100 de milioane de dolari, iar in aceste zile la Atena se desfasoara negocieri intense intre OTE (actionarul majoritar al Cosmorom) privind aceste datorii. "Deocamdata nu s-a gasit o solutie si nu este exclus ca cele doua companii sa ajunga la arbitraj, la Paris", spune Mihai German, care evalueaza datoriile Cosmorom catre Intrarom la 23 milioane de euro, fara penalitati.
Datoriile Cosmorom afecteaza inclusiv potentiala intrare a Intrarom la bursa, evocata in urma cu trei ani. Pentru acest eveniment compania asteapta "vremuri mai bune".In acest peisaj economic nu tocmai  favorabil, Intrarom a limitat investitiile in active si tehnologie si le-a orientat catre pregatirea personalului si know-how. De asemenea, a schimbat structura personalului. "Am disponibilizat destul de mult -spune directorul general adjunct al comaniei. Daca inainte 60-75% din angajati lucrau in productia de echipamente, acum acest procent a ajuns la 30-40".
Astfel, Intrarom se orienteaza catre serviciile si solutiile telecom si devine integrator de sisteme si producator de soft, pentru sectoarele banking, utilitati, administratie publica. Unul dintre cele mai importante proiecte desfasurate de companie este informatizarea Primariei Bucurestiului (4,5 milioane de euro) care pana la sfarsitul anului va fi finalizata in proportie de 90%. Informatizarea primarie presupune - in mare- crearea unui sistem de management financiar, a unui portal si a unui call center.
Intrarom este o societate mixtã, la care grupul grec Intracom detine 67,7%, restul fiind controlat de Automatica Bucuresti si de persoane fizice din Romania si Grecia. Compania a fost infiintata in anul 1993 si are un capital social de 12 milioane de dolari.Grupul Intracom a fost infiintat in 1977 de magnatul grec Socrates Kokkalis, absolvent al Licceului I.L Caragiale din Bucuresti. Intracom  estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 1,57 miliarde de euro, comparativ cu 1,5 miliarde de euro in 2002. victor@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO