Prima pagina

Cate malluri mari poate absorbi Bucurestiul in urmatorii trei ani

Cate malluri mari poate absorbi Bucurestiul in urmatorii trei ani
19.06.2008, 19:16 14

Numarul centrelor comerciale din Bucuresti ar putea ajunge pana in 2011 la 20 de unitati, potrivit planurilor anuntate de catre dezvoltatori, insa in actualele conditii de pe piata este putin probabil ca mai mult de 10 sa aiba intr-adevar rezultate financiare bune pentru proprietari si retaileri.
Un randament anual al investitiei de aproximativ 12% pentru dezvoltatori este considerat satisfacator de catre majoritatea investitorilor in centre comerciale, insa obtinerea acestuia este conditionata de veniturile obtinute din exploatare, respectiv din chiriile primite de la retaileri.
"La nivelul Bucurestiului, in urmatorii doi ani pot avea rezultate bune doar 5-6 proiecte de mari dimensiuni, precum Baneasa, Cotroceni Park, Sun Plaza, Parklake Plaza sau Sema Parc", apreciaza Jorge Morgadinho, expansion manager al companiei portugheze Sonae Sierra, implicata in realizarea mallului Parklake Plaza din Titan.
Morgadinho considera ca piata din Romania este foarte asemanatoare cu cea din Portugalia din urma cu aproximativ zece ani, iar in urmatorii ani apetitul oamenilor pentru cumparaturi in cadrul mallului va creste, pe masura ce mai multe proiecte moderne vor fi livrate.
In cele mai mari orase ale Portugaliei - Porto si Lisabona - sunt functionale in jur de 10 centre comerciale de mari dimensiuni la o populatie sub cea a Bucurestiului, dar cu un salariu mediu net de aproximativ 700 de euro la nivel national.
Pe de alta parte, in Berlin exista 35 de malluri la o populatie de 3,5 milioane de locuitori, respectiv un mall la fiecare 100.000 de oameni, ceea ce la o putere financiara echivalenta, ar putea duce la sustinerea unui stoc de 20 de centre comerciale la nivelul Bucurestiului.
In prezent, cea mai mare rata de spatii comerciale pe cap de locuitor din Romania este la Cluj-Napoca, unde cele doua malluri finalizate anul trecut (Polus Center si Iulius Mall) au adus in piata un stoc de peste 100.000 de metri patrati la o populatie de aproximativ 310.000 de locuitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO