Prima pagina

Ce poti cumpara in ziua de azi cu 1 dolar in Statele Unite? Un hamburger. Sau o casa

05.09.2008, 16:49 18

Faptul ca o casa din partea de est a orasului Detroit a fost scoasa la vanzare pentru doar un dolar indica deteriorarea constanta a pietei imobiliare dintr-una din cele mai sarace metropole americane, scrie Detroit News. Chiar si la acest pret, pentru a gasi un cumparator proprietarului locuintei i-au trebuit 19 zile.
Pretul locuintei ar putea fi considerat o anormalitate, insa aceasta situatie nu face decat sa ilustreze evolutia rapida a crizei subprime care a generat un exces semnificativ de oferta pe piata imobiliara americana.
Casa, situata pe Traverse Street, la mica distanta de aeroportul orasului Detroit, era una dintre cele mai ingrijite locuinte din zona in momentul in care a fost vanduta pentru 62.000 de dolari, in noiembrie 2006. Vara trecuta insa ipoteca prin intermediului careia fusese achizitionata a fost prescrisa. Ramasa nelocuita, casa a fost pradata de hoti. "Mai intai au luat tot ce se putea din anexe, apoi a disparut gardul. Apoi au spart si furat tot ce ramasese", a declarat Carl Upshaw, care locuieste in apropiere.
Hotii au luat tevile din cupru ale instalatiei de incalzire, mobilierul si toate obiectele de valoare, inclusiv chiuveta din bucatarie. Aceasta situatie arata "absurditatea ideii de a da afara proprietarii unei locuinte a caror ipoteca a fost prescrisa inainte de a gasi un cumparatror", spune Upshaw, adaugand ca "odata ce proprietarii pleaca, creditorul nu are nicio siguranta ca nu va pierde totul".
Acum casa ofera o priveliste dezolanta. Usa de la bucatarie si cea care duce in pivnita lipsesc, iar fereastra din fata a fost smulsa. Buruienile din curte au crescut foarte mult, iar resturile de lemn ars indica locul in care pana nu demult se afla garajul.
Scoasa la vanzare in ianuarie pentru 1.100 de dolari, casa nu a atras atentia decat intrusilor, care uneori ramaneau aici peste noapte. In conditiile in care taxele care trebuie platite catre stat depasesc 4.000 de euro, iar factura la utilitati este destul de mare, creditorul a coborat pretul pana la 1 dolar.
Desi nu este neobisnuit ca, din motive legale, o casa sa treaca in proprietatea altcuiva pentru un dolar, ceea ce a surprins in acest caz este faptul ca aceasta locuinta a fost listata spre vanzare in cadrul Multiple Listing Services, spune agentul imobiliar Kent Colpert.
Acest caz pare sa fi stabilit un precedent, in conditiile in care pe Realtor.com alte doua case si un teren au fost scoase la vanzare pentru aceeasi suma de un dolar. Si asta in conditiile in care bancile care au acordat credite subprime unor persoane cu bonitate indoielnica se vad proprietare ale unor locuinte vacante si care se deterioreaza pe zi ce trece. "Nimeni nu are niciun fel de simpatie pentru companiile care au acordat credite subprime", spune Anthony Viola, de la Realty Corp. of America, din Cleaveland. "Iar autoritatile locale din unele orase nu le permit sa detina foarte mult timp aceste proprietati. Asadar nu au decat doua alternative, fie le vand, fie le darama", a adaugat el.
In aceasta situatie s-a aflat si creditorul care detinea locuinta de pe Traverse, numarul 8111 si care s-a angajat sa plateasca comisionul de vanzare de 2.500 de dolari si inca 1.000 de dolari bonus pentru incheierea tranzactiei. Plata facturilor la utilitati si a taxelor restante va duce insa costurile bancii pana la 10.000 de dolari.
Cumparatorul, un localnic, considera achizitia casei o investitie si nu va locui in aceasta.
Agentii imobiliari spun insa ca va fi extrem de greu ca acesta sa-si recupereze investitia, in conditiile in care pentru repararea daunelor produse in ultima perioada sunt necesare cateva zeci de mii de dolari, iar proprietarului ii va fi destul de dificil sa tina hotii la distanta fara a locui aici. Mai mult, demolarea casei ar costa in jur de 5.000 de dolari.
De asemenea, noul proprietar ar putea plati in 2009 taxe in valoare de 3.900 de dolari pentru achizitia sa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO