Prima pagina

Cel mai bine platit client al fondurilor de pensii private castiga 89.000 de euro pe luna

Cel mai bine platit client al fondurilor de pensii private castiga 89.000 de euro pe luna

Click pentru imaginea marita

02.06.2008, 18:41 16

Cel mai bine platit angajat care a aderat la un fond de pensii administrat privat (pilonul II) are un venit brut de 89.000 de euro (330.850 de lei) pe luna, potrivit datelor colectate de ZF pe baza unui chestionar adresat celor 14 companii de pensii din piata, la care au raspuns cinci.
Cele cinci companii sunt BCR Fond de Pensii, Aviva, Bancpost, Omniasig si OTP. Cel mai bine platit angajat care a aderat la un fond de pensii este client al BCR, urmatorii angajati din acest top fiind clienti ai Aviva (50.525 de euro), Bancpost (26.600 de euro), Omniasig (circa 21.000 de euro) si OTP (19.400 de euro).
Acesti angajati au pana in 45 de ani, in conditiile in care la fondurile de pensii private (pilonul II) au aderat obligatoriu toti salariatii cu varste de pana in 35 de ani si facultativ cei cu varste intre 35 si 45 de ani.
Cel mai bine platit client al sistemului de pensii private a aderat la fondul de pensii administrat de BCR, iar salariul de 89.000 de euro este valabil pentru luna martie.
Pe 20 mai au fost virati primii bani catre fondurile de pensii obligatorii, aferenti lunii martie, contributia clientului cu cel mai mare salariu fiind de aproape 1.778 de euro (6.617 lei), reprezentand 2% din veniturile sale brute.
Avand in vedere ca pana la sfarsitul anului se vor mai plati sapte contributii la fondurile de pensii obligatorii, in contul acestui angajat vor mai intra circa 12.500 de euro, daca va mai avea acest salariu. Anul viitor, legislatia din domeniu prevede majoarea contributiilor la fondurile de pensii pana la 2,5% din veniturile brute, ceea ce inseamna ca cel mai bine platit angajat va vira 2.225 de euro pe luna catre fondul sau, iar pentru tot anul suma va fi de 26.700 de euro.
Daca facem o comparatie, contributia platita de acest angajat in luna martie este de aproape 209 ori mai mare decat contributia medie pe participant incasata de fondul la care a aderat, BCR, de 8,52 euro, si de 235 de ori mai mare decat contributia medie din piata, de 7,55 euro.
Pe de alta parte, raportata la contributia catre fondurile de pensii private platita din salariul mediu pe economie in luna martie (436 de euro brut), contributia celui mai bine platit angajat este de 204 ori mai mare. Salariul brut anual al celui mai mare client al fondurilor de pensii private este de circa 1,1 milioane de euro.
Odata cu virarea primelor contributii la fondurile de pensii private, cele mai mari salarii din economie pot fi aflate la doar cateva luni de la plata acestora, o alta sursa de informatii privind cele mai mari salarii fiind Agentia Nationala de Administrare Fiscala, care furnizeaza insa date privind castigurile din anul anterior. Contributiile la fondurile de pensii obligatorii reflecta rapid cele mai mari salarii din economie si sunt cel mai bun indicator al evolutiei castigurilor angajatilor.
Castigul cumulat al celor cinci angajati cu cele mai mari salarii este de peste 236.000 de euro brut pe luna, ceea ce inseamna aproape 2,84 milioane de euro pe an.
Numarul participantilor la fondurile de pensii private care au astfel de salarii este insa destul de redus. La fondul administrat de BCR, de exemplu, doar 88 de participanti au platit contributii de peste 200 de euro, ceea ce inseamna ca au avut venituri brute de peste 10.000 de euro in martie. In cazul fondului administrat de Omniasig, 9 participanti au venituri brute peste acest nivel, la Bancpost - cinci participanti, iar la OTP - 21 de participanti.
Mai mult de jumatate din angajatii care au aderat la fondurile de pensii obligatorii (fara a lua in calcul conturile goale, adica cele ale angajatilor pentru care angajatorii nu platesc contributii de asigurari sociale) platesc contributii intre 1 si 5 euro, potrivit datelor furnizate catre ZF de cinci companii de pensii. Aceasta inseamna ca veniturile lor brute se situeaza intre 50 si 250 de euro pe luna.
Participantii care au virat contributii intre 5 si 20 de euro reprezinta mai mult de o treime din portofoliile fondurilor BCR, BT Aegon, Omniasig, Bancpost si OTP, companiile care au raspuns solicitarii ZF, castigurile brute lunare ale acestora fiind intre 250 si 1.000 de euro.
Daca aplicam aceasta pondere la numarul total de angajati care au aderat la fondurile de pensii, de 3,2 milioane (exceptand conturile goale), rezulta ca peste un milion de angajati ar putea avea venituri brute intre 250 si 1.000 de euro pe luna.
In cazul fondului administrat de Aviva, reprezentantii companiei au precizat ca peste 70% din totalul contributiilor au o valoare mai mica de 30 de euro, ceea ce inseamna ca acesti participanti au avut venituri brute de sub 1.500 de euro in martie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO