Prima pagina

China vrea scuze, SUA vor echipajul inapoi

09.04.2001, 00:00 17



China ramane inflexibila in criza declansata de ciocnirea dintre un avion-spion american si un avion de vanatoare chinez, solicitand in continuare scuze din partea SUA, in timp ce Washingtonul doreste acces zilnic la membrii echipajului aparatul retinut de Beijing.

Ministrul chinez al apararii, Chi Haotian, a insistat asupra faptului ca Statele Unite trebuie sa-si asume intreaga responsabilitate pentru incident si sa nu mai incerce sa fuga de raspundere, ca pana acum.

Potrivit Chinei, pe 1 aprilie avionul american a lovit avionul de vanatoare chinez F-8 care il intercepta deasupra Marii Chinei de Sud, zona considerata de Beijing teritoriu chinez, iar de americani zona aflata sub juridisctia internationala, relateaza CNN.

Americanii spun ca pilotul chinez Wang Wei, dat disparut in urma ciocnirii, a zburat prea aproape de avionul EP-3Aries II al marinei militare americane, fapt ce a dus la producerea accidentului.

Intre timp, cei 24 de membri ai echipajului, retinuti de autoritatile chineze dupa aterizarea fortata a avionului lor pe insula chineza Hainan, sunt optimisti si primesc daruri si mesaje prin e-mail de la familii si prieteni, potrivit unui purtator de cuvant al Casei Albe.

Statele Unite au anuntat ieri, dupa o a treia intrevedere cu autoritatile chineze, ca au cerut sa li se acorde posibilitatea de a avea cate doua intalniri zilnice cu echipajul retinut in Hainan.

"Am cerut sa ii vedem de doua ori pe zi", a declarat atasatul militar american Neal Sealock, aflat la Haiku, capitala insulei chineze Hainan.

"Incercam sa obtinem acces zilnic si fara obstacole la echipaj", a adaugat Sealock, care a avut o noua intrevedere, in cursul noptii, cu cei 24 de militari americani.

Cele doua parti negociaza continutul unei scrisori care sa contina o descriere comuna a modului in care s-a produs coliziunea.

Presedintele George W. Bush declarase vineri ca negocierile americano-chineze privind eliberarea echipajului progreseaza, in timp ce secretarul de Stat american, Colin Powell, s-a declarat a€oincurajat" de ultimele evolutii, precizand ca s-au inregistrat progrese in discutiile menite sa puna capat crizei.

"Lucram pentru a obtine repatrierea lor, purtand discutii intensive cu guvernul chinez, si credem ca facem progrese", a declarat presedintele Bush.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO