Prima pagina

Cine sunt romanii de la Microsoft

Cine sunt romanii de la Microsoft

O parte din comunitatea romanesca de la Microsoft: Ionut Ciprian Gradinaru, Stefan Negritoiu, Mitica Manu, Catalin Siicu, Elena Margineanu, Cristian Salvan, Mihai Blasiu, Onti Vals, Cezar Ungurenasu, Vlad Ulea, Radu Simionescu, Biatrice Ambrosa, Marcel Lugosan, Catalin Olteanu, Angelo Vals, Eliza Sipos, Cristian Levcovici, Marius Constantin, Razvan Popov, Monica McAmis, Alex Savescu, Danut Moraru, Petru Cociorva, Florian Barca, Irina Salvan, Stanca Hamza, Catalin Sipos, Andrei Aron, Adrian Hamza, Ileana Koller, Eduard Koller, Gigel Avram, Marius Grigore

30.01.2007, 17:46 5164

In ajunul sosirii lui Bill Gates la Bucuresti, Ziarul Financiar a realizat interviuri in exclusivitate cu romani care lucreaza in cartierul general al Microsoft din apropiere de Seattle.
Dupa engleza, a doua limba vorbita la sediul central al Microsoft din Redmond este romana. Bill Gates recunoaste sonoritatea limbii romane, pentru ca o aude peste tot. Iata mituri care fac de cativa ani cariera, ori de cate ori ne mangaiem orgoliul national.
Nici vorba sa fie asa. Un adevar exista totusi: acela ca acolo s-au strans cateva sute dintre cele mai stralucite minti romanesti.
Primul roman a sosit in campusul Microsoft in 1992, pe vremea cand cel mai mare producator de software din lume nu avea nici macar filiala la Bucuresti.
E deja un personaj istoric, un gen de "Intemeietor", iar oamenii din Redmond nu-si mai amintesc decat numele de familie: Solomon. Intre timp a parasit compania.
Seniorul comunitatii este acum Tudor Toma. Lucreaza din 1995 in proiecte de prima mana si acum ocupa una dintre pozitiile de top: group program manager. E o exceptie, fiind singurul din comunitatea de la Redmond caruia autoritatile de la Bucuresti i-au cerut vreodata sugestii despre politica nationala in IT&C: fostul ministrul Dan Nica i-a oferit la un moment dat functia de consilier onorific al MCTI. Mintile mai practice probabil se intreaba adesea cati bani a castigat in cei 12 ani petrecuti pe Coasta de Vest. Bunul-simt american interzice un astfel de subiect. E de ajuns poate sa spunem ca de fiecare data cand vine la vreo intalnire cu delegatii romane sosite in SUA, Tudor Toma imprumuta o masina mai populara, ca sa nu lezeze cumva respectul de sine al invitatilor.
Cati romani lucreaza acum la Redmond? Nu exista o statistica oficiala, nimeni nu i-a numarat si nu s-au intalnit niciodata toti in acelasi loc. Plus ca in fiecare luna mai soseste cate unul. Angajati permanenti sunt in jur de 300. "Impreuna cu cei care lucreaza pe baza unor contracte de colaborare probabil ca sunt vreo 350", apreciaza Eduard Koller, lead software inginer, managerul echipei care a asigurat calitatea noilor functii de organizare si prelucrare foto ale Windows Vista. Parerea este unanima: exista o comunitate de romani la Microsoft, dar care nu a capatat o forma institutionala, ci mai degraba virtuala. Calea cea mai reusita de coagulare ramane Internetul: functioneaza o lista de discutii, Romanians at Microsoft, cu peste 260 de membri si care permite comunicarea instantanee sau organizarea unor evenimente. "Dar cu siguranta, mai sunt si alti conationali care nu sunt inscrisi pe aceasta lista", spune Catalin Olteanu, sosit de un an la Redmond.
"In ultimii 15 ani de cand sunt eu aici, comunitatea noastra s-a maturizat si s-a intarit an de an. Romanii de aici dezbat pe mail probleme tehnice si comunica ofertele de posturi care apar la Microsoft. Dar poate cea mai importanta caracteristica a grupului nostru de romani de la Microsoft este legatura excelenta cu colegii din Bucuresti, cu Silviu Hotaran, cu Paula Apreutesei si cu multi alti membri ai echipei din Romania" - spune Tudor Toma.
Eduard Koller, pe jumatate roman, pe jumatate german, dar nascut si crescut in Romania, a pornit de la ideea traditionalelor Stammtische (intalniri ale expatilor germani) si o data pe luna romanii sunt invitati la o cafenea tinuta de doua compatrioate si pun tara la cale la o clatita si un ceai.
Desigur ca, in timp, s-au creat si subgrupuri ale romanilor (unii, mai sceptici, pomenesc chiar de "bisericute"), uneori pe criterii provinciale - comunitatea moldovenilor e foarte puternica -, alteori din motive de afinitati sportive: la Redmond exista doua echipe de fotbal romanesti, care nu se "agreeaza" in mod deosebit si joaca separat in campionatul intern Microsoft. Fiind foarte multi europeni in campus, exista aici un teren adevarat de "soccer", cu un gazon impecabil, situat intre cladirile de birouri ale companiei. In treacat fie spus, eficienta americana se observa si in acest caz, pentru ca respectivul ministadion este folosit uneori de Bill Gates ca helioport, cand vine la birou.
Cel mai mare grup de romani, in jur de 200, se strange de obicei de Paste. Slujba de anul trecut a fost tinuta intr-o sala de sport a unui liceu catolic. Desi un preot ortodox roman vine sa slujeasca ori de cate ori e nevoie, o biserica a comunitatii ramane un proiect amanat sine die. Chiar daca nu au reusit sa construiasca acest lacas, nu inseamna ca romanii de la Redmond nu s-au contaminat cu spiritul de voluntariat definitoriu pentru americani. Toamna trecuta, o parte din comunitate a testat, absolut voluntar, Windows Vista in limba romana (produs care va fi lansat in Romania in aceasta primavara). Intr-o singura saptamana au fost identificate si raportate zeci de bug-uri (disfunctionalitati), majoritatea legate de traducere. Altadata cineva a avut ideea sa faca o cheta printre conationali pentru premierea suplimentara a olimpicilor romani la matematica. S-au strans rapid 3.000 de dolari. Impactul printre liceenii romani a fost imens, nu atat datorita banilor, cat faptului ca recompensa a venit "de la Microsoft".
"Mai mult decat intalniri, botezuri, vizite si sarbatorile traditionale, cred ca ne reuneste spiritul de a darui locului de unde am venit din ce am invatat aici. Cred ca romanii sunt singura comunitate care, in afara orelor de program si a responsabilitatilor individuale, si-a gasit timp sa se asigure ca adaptarea Windows Vista pentru limba romana este corecta", spune Stefan Negritoiu (fiul unui celebru presedinte de banca roman), care lucreaza din 2002 in corporatie dupa ce a studiat in SUA, fiind specializat in gestiune IT si ocupand actualmente pozitia de program manager.
Totodata, legaturile dintre biroul de la Bucuresti al Microsoft Romania si cei care lucreaza dincolo de Atlantic sunt stranse, "de familie", fara sa fie in niciun fel impuse de politica generala a corporatiei. Dincolo de comunicarea electronica de zi cu zi, Bucurestiul organizeaza pentru romanii din headquarters evenimente anuale. De pilda, anul trecut, Vladimir Tismaneanu a fost invitat sa sustina o conferinta-dezbatere pe tema istoriei comunismului.
Unii romani din Redmond au obiceiul ca atunci cand vin in tara sa viziteze clienti corporate locali ai produselor Microsoft la care lucreaza. Scopul: schimbul de idei si cunostinte intre producatorul noilor solutii software si viitorul beneficiar.
"Am fost intrebat odata de catre echipa mea 'cine este BCR?', pentru ca dintr-o coincidenta de intamplari, acum vreo trei-patru ani, aceasta banca a fost pentru cateva luni intre primii cinci cei mai mari clienti ai produsului de gestiune IT la care lucram", spune Stefan Negritoiu. "Sefii mei inteleg beneficiul reciproc al acestor contacte locale si m-au sustinut de fiecare data. Au facut chiar eforturi speciale ca eu sa insotesc o conferinta europeana a diviziei noastre care a trecut si prin Bucuresti si sa ma ocup de prezentarile de acolo", a exemplificat el.
Modul de lucru in campusul Microsoft poate parea incredibil pentru multi dintre angajatii companiilor autohtone. Odata ce ti-ai demonstrat competenta, incet-incet ti se ofera conditiile pentru a avea eficienta maxima. Interesant este ca, in cele mai multe dintre cazuri, nu este indicat ca un manager sa le spuna angajatilor ca o idee cu care au venit nu e buna, ca o directie pe care au apucat-o e gresita, sa-i streseze cu apropierea deadline-ului. Si asta pentru a nu distruge creativitatea, pentru a nu impinge rezultatele in zona superficialului. Evident, termene-limita exista si la Microsoft, asa cum exista in orice companie din lume. Aici e insa arta managementului la Redmond: un conducator de proiect trebuie sa scoata produsul la timp, de calitate, fara sa-si puna colaboratorii sub presiune, mai mult decat se pun ei insisi. Desigur ca aceasta capacitate depinde si de datele personale ale fiecaruia. Astfel ca nimeni nu iti impune aici sa fii "sef" daca preferi sa te concentrezi solitar pe proiecte de top. Sunt destui ingineri Microsoft care lucreaza individual, iar comunitatea romanilor are cel putin doua exemple: Silviu Calinoiu si Cristian Petculescu, arhitecti de produse software care nu au pe nimeni in subordine, dar care concep produse de mare impact. Microsoft este perceputa de majoritatea angajatilor drept o zona in care meritocratia este mult mai prezenta decat in alte companii. "Esti inconjurat de oameni foarte destepti, este extraordinar sa traiesti intr-un astfel de mediu", spune Iulian Calinov, lead program manager. "Meritocratia este politica de firma, cu mai mult succes decat in alte parti; este foarte greu pentru un sef sa se mentina in functie folosindu-se doar de autoritatea formala daca este depasit prin competenta de colaboratori. Fiind incon-jurat de oameni, repet, foarte destepti, trebuie sa tragi din greu, tot timpul", completeaza Iulian Calinov.
"Sefii? Trebuie sa stii sa ii alegi. Ca peste tot, gasesti toate categoriile. Dar de la cei buni ai extrem de mult de invatat. In plus, ei cauta oameni competenti si pasionati de ceea ce fac, asa ca lucrurile merg de la sine" - spune un alt roman de aici, Mitica Manu, test manager. " In general, romanii de la Microsoft sunt priviti ca avand o contributie extrem de pozitiva in echipa. Cand o colega romanca din echipa mea a plecat, prima intrebare a sefilor a fost: putem sa gasim un alt roman in locul ei?", completeaza el.
In cele mai multe cazuri ( sunt si exceptii), nu exista obligativitatea unui program strict "de la 9 la 16" si nimanui nu i-a trecut prin cap sa verifice intr-un fel cat sta angajatul Microsoft la birou. Bioritmul este respectat: sunt unii care vin dupa-amiaza si lucreaza pana spre dimineata si altii care, din contra, sosesc in campus cum s-a crapat de ziua.
"Programul de lucru depinde mult de la grup la grup. Microsoft nu este un tot unitar, ci este format mai degraba din mai multe grupuri, divizii, grupuri partial independente. In cazul meu - spune Catalin Olteanu -, programul este flexibil. Vin la serviciu cand doresc, pot sa plec la orice ora imi convine, important e sa-mi fac treaba. Cand se apropie un termen de predare, facem tot ce putem ca lucrurile sa iasa bine. Perceptia mea este ca principala calitate a muncii la Microsoft este ca 'I can enjoy work and life', spre deosebire de alte firme din IT in cazul carora 'My work is my life'."
Dar dincolo de satisfactia veniturilor mai mari decat in tara, de sentimentul ca lucrezi pentru o mare corporatie, de calitatea vietii din preajma rafinatului Seattle, cum se simt, tragand linie, romanii de Microsoft-SUA? Mai au sentimentul acela de emigranti, de dezradacinati, carora mereu le lipseste un ceva anume pentru a se simti impliniti?
"Lucrurile s-au schimbat destul de mult fata de acum cinci ani, sa spunem. Pe de o parte Microsoft s-a maturizat, de pe alta parte economia Romaniei a inceput sa se aseze. Cred ca viata noastra aici are mult mai mult in comun cu viata de inginer intr-o companie multinationala decat cu faptul ca suntem romani emigranti", crede Stefan Negritoiu. "Totusi, sa nu uitam ca guvernul american prezinta in continuare atitudini curios de invechite in privinta emigrantilor. Pe fond problema nu are de-a face cu 11 septembrie. Dar asta nu este o problema a romanilor in special, ci a tuturor emigrantilor in SUA. De altfel, publicatiile de afaceri de prestigiu au scris despre consecintele grave ale acestei politici si despre cum urmatorul Bill Gates nu o sa apara in SUA.
Ce-i drept, nu au mentionat nici Europa de Est, ci mai degraba Asia".
Se vor intoarce in Romania sutele de creiere care deocamdata creeaza dincolo de Atlantic? "Da, ne intoarcem in Romania. Cu vreo opt ani in urma, planul era sa ne intoarcem in vreo patru ani. Acum planul este cam la fel. Lasand gluma la o parte, eu intentionez sa ma intorc, dar numai atunci cand societatea romaneasca se va apropia mai mult de o meritocratie, sau atunci cand voi fi la pensie si acest lucru nu va mai conta prea mult pentru mine", spune Iulian Calinov. "Citeam recent ca ministrul Varujan Vosganian a lansat ideea stranie a unor facilitati speciale acordate de guvern pentru a-i determina pe specialistii emigrati sa se intoarca. Cred ca Romania are nevoie de creierele care au plecat, dar ma indoiesc ca aceasta se poate realiza cu masuri propagandistice si facilitati care, la urma urmelor, nu ar face decat sa-i avantajeze pe unii care deja o duc relativ bine", spune el. "In contextul in care Romania se integreaza in Uniunea Europeana si in general al globalizarii economiei mondiale, devine din ce in ce mai putin important unde locuiesti", apreciaza la randul sau Eduard Koller.
"Insa judecand dupa conditiile socio-economice din Romania de astazi, cred ca pot fi mai util societatii globale ramanand aici, la Redmond, cel putin in urmatorii cinci-zece ani. In final, ma vad revenind in tara, insa e greu de spus cand se va intampla asta", marturiseste el.
Totusi, exista si romani care s-au intors. Doar doua exemple: actualul manager de marketing Microsoft Romania, Dan Bulucea, cu stagii anterioare in managementul reprezentantei Microsoft din Germania, si dr. Monica Ene Pietrosanu, care dupa ce s-a remarcat ca o excelenta specialista in criptare la Redmond, ocupa acum o functie de conducere la Centrul de suport tehnic Microsoft pentru EMEA de la Bucuresti.
Romanii la Microsoft exista cam peste tot. Merita poate amintit ca veteranul Silviu Hotaran este manager general pentru noua tari din Europa de Sud-Est. Iar Bill Gates, inainte de a sosi la Bucuresti, va vizita si Edinbourg-ul. Unde e foarte probabil sa-i stranga mana si lui Dorin Badea, Microsoft Services Lead (managerul departamentului de servicii) al Microsoft Scotia. Adica, sa salute inca un angajat roman al Microsoft.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO