Prima pagina

Clinton a esuat din nou in incercarea de a face pace in Orientul Mijlociu

08.09.2000, 00:00 17



Presedintele american Bill Clinton a esuat miercuri in incercarea de a relansa negocierile de pace dintre israelieni si palestinieni, dar Statele Unite vor continua eforturile pentru depasirea impasului, a anuntat Casa Alba.

"Nu pot sa ma refer la nici un progres", a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Joe Lockhart, vorbind despre intevederile separate pe care Clinton le-a avut cu premierul israelian Ehud Barak si cu liderul palestinian Yasser Arafat. Intalnirile, prilejuite de prezenta celor trei la Summit-ul Mileniului de la New York, au durat o ora, respectiv 90 de minute, relateaza Mediafax.

"Insa nu este vorba nici de un regres, procesul de pace continua", a adaugat Lockhart, subliniind ca israelienii si palestinienii sunt hotarati sa ajunga rapid la o rezolvare definitiva a conflictului.

"Cele doua parti continua sa se concentreze asupra unui acord pe termen scurt, dar nu pe ideea ca acesta sansa ar veni saptamana viitoare", a continuat Lockhart, referindu-se la data de 13 septembrie stabilita de cele doua parti pentru a ajunge la un acord.

Arafat a amenintat ca va proclama statul palestinian indiferent daca acordul de pace se va incheia sau nu pana la aceasta data. Comunitatea internationala l-a sfatuit pe Arafat sa nu faca acest lucru, relateaza Reuters.

Organizatia pentru Eliberarea Palestinei urmeaza sa se intruneasca astazi pentru a decide daca va proclama sau nu statul independent in cazul neincheierii unui acord de pace pana la 15 septembrie. "Nu a fost nici o discutie referitoare la data de 13 septembrie in contextul declararii unui stat independent.

Ambele parti, precum si Statele Unite, nu sunt in mod particular concentrate pe calendarul saptamanii viitoare", a precizat Lockhart.

Purtatorul de cuvant a declarat ca Bill Clinton a abordat cu cei doi interlocutori "mai multe idei pentru a elimina divergentele" dintre acestia, dar a refuzat sa dea detalii despre propunerile presedintelui si sansele lor de reusita.

El a adaugat ca un nou summit de genul celui de la Camp David nu este prevazut sa se desfasoare in viitorul apropiat, dar ca presedintele Clinton si consilierii sai continua sa lucreze atat timp cat va exista o sansa de pace.

Potrivit lui Lockhart, presedintele american continua sa creada in posibilitatea unui acord de pace, desi negocierile stagneaza din cauza chestiunilor cel mai dificil de reglementat, precum statutul Ierusalimului de Est, asupra caruia cele doua parti isi revendica autoritatea.

Israelienii afirma ca intrevederea de miercuri dintre Clinton si Arafat era cruciala deoarece presedintele american dorea sa vada daca liderul palestinian este dispus sa faca unele concesii in problema Ieruasalimului, principalul motiv al esuarii summit-ului de la Camp David, din luna iulie.

In discursul rostit de la tribuna Adunarii Generale a ONU, Arafat a declarat ca este de acord cu ideea partajarii Ierusalimului, subliniind insa ca orasul vechi trebuie sa ramana accesibil pentru toata lumea.

"Ne-am dat acordul pentru impartirea orasului, ca forma de opozitie fata de incercarile de monopolizare a controlului asupra Ierusalimului si drept raspuns la negarea drepturilor noastre", a afirmat el.

"In acelasi timp, suntem decisi sa ne exercitam drepturile nationale asupra Ierusalimului de Est, capitala viitorului nostru stat, precum si drepturile noastre asupra locurilor sfinte crestine si musulmane, subliniind ca orasul vechi va trebui sa fie accesibil pentru toata lumea", a adaugat Arafat.

La randul sau, Barak l-a invitat pe Arafat, de la aceeasi tribuna, sa ia impreuna deciziile istorice necesare pacii. El a recunoscut, pentru prima data, caracterul sacru al orasului Ierusalim pentru palestinieni.

"Noi recunoastem ca Ierusalimul este in aceeasi masura un loc sacru pentru musulmanii si crestinii din lumea inteaga si un loc venerat de vecinii nostri palestinieni (...) Istoria va judeca ceea ce vom face noi in urmatoarele zile si in urmatoarele saptamani", a spus Barak.

Un lucru este clar pentru toata lumea: este nevoie de progrese rapide, in conditiile in care Statele Unite intra pe ultima suta de metri a alegerilor prezidentiale, iar Barak, a carui coalitie guvernamentala s-a destramat, este amenintat cu caderea Cabinetului, in octombrie, si convocarea alegerilor anticipate.

Potrivit postului public israelian de radio, Barak si Arafat s-au intalnit intamplator", miercuri, pe culoarele sediului ONU, cu ocazia Summit-ului Mileniului.

Cei doi au avut o discutie de "mai multe minute", in cursul careia si-au luat angajamentul ca vor incerca sa gaseasca solutii la problemele prin care trece procesul de pace", precizeaza postul de radio.

Sursa citata a mentionat ca cei doi lideri nu au avut timp sa intre in detalii, mai ales in ceea ce priveste chestiunea centrala a suveranitatii asupra Ierusalimului.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO