Prima pagina

Colegiul Medicilor, pesimist: Sistemul privat va ramane o exceptie

20.05.2004, 00:00 13



Dezvoltarea asigurarilor private de sanatate va aduce finantare suplimentara, dar nu va schimba fundamental sistemul medical din Romania, crede vicepresedinte Colegiul Medicilor - Liviu Cocora.



"Este o finantare suplimentara care va veni in sectorul medical. Ne asteptam ca facilitatile fiscale care se dau sa aduca clientii in zona privata. Dar sistemul va ramane o exceptie, doar pentru centrele universitare. Problemele sistemului medical stau in alta parte. Clinici private sunt la Bucuresti, Cluj sau Timisoara. Dar in restul tarii sunt cabinete medicale foarte prost echipate, ca pe vremuri, unde vin oameni saraci."



Cocora crede ca se va dezvolta piata ca urmare a introducerii asigurarilor private de sanatate, dar nu va marca o cotitura in sistemul de sanatate din Romania.



"Legea forteaza dezvoltarea de servicii medicale. Dar in orasele mici si mijlocii piata de servicii private nu e dezvoltata. Statistica privind numarul mai mare de clinici private decat de stat nu este relevanta, pentru ca in orasele mari ambulatoriul de specialitate al spitalelor a ramas in cadrul acestora. Numai acele policlinici din micile orase s-au privatizat, s-au transformat, s-au contopit."



Cum vede schimbarea corpului medical ca urmare a extinderii pe scara larga a asigurarilor de sanatate private?



"Sigur ca, ca urmare a acestei legi, medicii isi vor putea cere pretul si se va diminua practica platilor informale."



Este normal ca spitalele si clinicile private sa nu raporteze datele privind pacientii la Ministerul Sanatatii?



"Nu e normal. In general sistemul de raportare privind datele de sanatate publica e foarte deficitar si deci cunoasterea starii de sanatate a populatiei este deficitara. Noi, Colegiul Medicilor, urmarim activitatea medicilor pentru educatia lor si cresterea profesionala. Nu ce se intampla in spitale."



Pe aceeasi linie ca si fostul ministru al sanatatii, Daniela Bartos, Liviu Cocora sustine in continuare ca probleme sistemului de sanatate nu vor fi rezolvate prin aparitia acestei legi, insistand pe numarul mare de neasigurati din sistemul public, care sunt o povara pentru sistemul medical. Vicepresedintele Colegiului Medicilor estimeaza un numar si mai mare de neasigurati.



"Problema mare a sistemului de sanatate este proportia de cel putin 30% din populatie care nu are asigurare de nici un fel. Aceasta este problema de sanatate publica: cei saraci si foarte, foarte bolnavi. Cei care vor cumpara aceste asigurari de sanatate private oricum au bani si pot plati direct serviciile. Acest sistem va fi mai mult in avantajul asiguratorilor, care vor incasa prime. Asigurarile private de sanatate sunt o buna afacere, dar mai intai pentru asiguratori."



Ce ar trebui sa faca statul pentru a-i determina pe cei 30% care nu detin asigurare sa-si cumpere?



"Cea mai buna solutie ar fi ca primariile sa plateasca la bugetul caselor de asigurari sociale pentru persoanele care nu sunt asigurate din circumscriptia lor."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO