Prima pagina

Colgate , amendata cu trei milioane de euro de Consiliul Concurentei

18.07.2005, 20:01 112

Consiliul Concurentei a amendat cu 4,2 milioane euro (15 mil. lei noi, 150 mld. lei vechi) filiala din Romania a gigantului de bunuri de larg consum Colgate - Palmolive plus patru alte societati pentru fixarea indirecta a pretului minim de vanzare in baza unor intelegeri pe piata produselor pentru ingrijire personala.

Consiliul Concurentei a aplicat una dintre cele mai drastice amenzi de pana acum, acuzand cele cinci companii de intelegeri privind formarea pretului, cum s-a intamplat in dosarul intens mediatizat al producatorilor de ciment, care au fost amendati cu peste 28 mil. euro.

Colgate-Palmolive Romania a fost sanctionata cu o amenda de 2,97 mil. euro (10,6 mil. lei noi), iar distribuitorii Pronto Universal (peste 300.000 euro), LA - RO Impex 2001 (peste 530.000 euro), Prestige Trading (circa 420.000 euro), GEF Facilities (circa 4.770 euro).

"S-a retinut incalcarea de catre cele cinci societati a articolului 5 alineatul 1 litera a din Legea concurentei prin fixarea indirecta a pretului minim de vanzare in baza unor intelegeri pe verticala intre furnizorul Colgate-Palmolive Romania si celelalte societati, distribuitori semnatari ai Conventiilor incheiate in 1999, si pe orizontala intre distribuitorii semnatari", afirma reprezentantii Concurentei.

Reprezentantii Colgate Palmolive Romania nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei.

Plenul institutiei nu a retinut insa incalcarea de catre Colgate - Palmolive a Legii concurentei in sensul promovarii unei politici de discriminare in raport cu distribuitorii sai. Pe de alta parte insa, plenul Consiliului Concurentei a dispus, de asemenea, incetarea procedurii prin care Colgate-Palmolive Romania intocmeste si transmite liste de preturi la care vinde distribuitorul.

"Uneori, aceste liste de preturi nu sunt altceva decat forma ascunsa a intelegerilor privind fixarea preturilor. O astfel de practica este in totalul dezavantaj al consumatorilor si nu vom ezita sa aplicam cele mai mari amenzi atunci cand vom constata acest lucru", a declarat Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei.

Investigatia a fost declansata, in luna decembrie a anului trecut, ca urmare a unei plangeri inaintate de un fost distribuitor al Colgate-Palmolive Romania, societatea Prestige, amendata si ea in acest dosar. Reprezentantii Prestige acuzau un posibil abuz de pozitie dominanta al furnizorului de produse de ingrijire personala pe piata de profil.

O alta amenda de valoare mare, de circa 900.000 euro, a fost acordata la finele anului trecut de catre Consiliul Concurentei firmei austriece Kronospan pentru abuz de pozitie dominanta pe piata placilor din aschii lemnoase (PAL). Aceasta amenda reprezenta circa 1% din valoarea incasarilor anuale ale Kronospan Romania.

Colgate - Palmolive este unul din jucatorii importanti din piata romaneasca de bunuri de larg consum, cu vanzari anuale de aproape 35 mil. euro pe an si cu 300 de angajati.

Colgate a preluat fabrica de la Brasov in 1992. Recent, oficialii companiei au anuntat ca vor opri productia de pasta de dinti de la fabrica de la Brasov in urmatorii doi ani, in cadrul unui program mai amplu de restructurare derulat la unitatile de productie din Europa.

Colgate-Palmolive Romania este detinuta in proportie de 76% de compania Colgate-Palmolive SUA, restul actiunilor fiind detinut de catre societatea Norvea SA din Brasov. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO