Prima pagina

Companiile au platit redevente de 160 mil. euro la bugetul de stat

31.03.2004, 00:00 35



Companiile au platit anul trecut aproximativ 6.000 miliarde lei (160 milioane euro) taxe cu titlu de redeventa catre bugetul de stat, a declarat, ieri, Maria Stratulat, presedinte al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM). Inceperea lucrarilor la autostrada construita de compania americana Bechtel, cresterea productiei sau aparitia unor producatori noi precum compania germana Wintershall ar putea duce la cresterea volumului de redevente incasat de statul roman in acest an, mai spun oficialii ANRM.



"Companiile din sectorul de petrol si gaze au o pondere de aproximativ 80% in totalul redeventelor incasate, al caror nivel in lei a ramas constant fata de anul anterior", a spus pentru Ziarul Financiar Maria Stratulat, presedintele ANRM.



Redeventa este o taxa care se plateste de catre titularul de acord pentru exploatarea zacamintelor concesionate acestuia de statul roman, spun expertii in domeniu. Ca suma, redeventa exprima o cota procentuala din valoarea productiei vandute.



Astfel, in cazul producatorilor de titei si gaze, redeventa poate merge de la 3% la 13,5% din valoarea productiei, in functie de "puterea" zacamantului, la apa minerala, producatorii platesc 2 euro la fiecare 1.000 litri, iar la roci ornamentale (marmura), valoarea este de 6% din valoarea productiei vandute.



In alte state, cu rezerve foarte mari si usor de exploatat, valoarea redeventei poate ajunge la 50% din valoarea productiei, cota stabilita pentru productia de titei in Oman (stat din Golful Persic), care detine rezerve petroliere mari.



Pe piata de petrol si gaze din Romania, cei mai mari platitori de redevente sunt SNP Petrom, producator de gaze si de titei, si Romgaz Medias (cel mai mare producator de gaze de pe piata). Petrom produce 5,6 mil.tone de titei si 5,7 miliarde metri cubi de gaze, in timp ce Romgaz are o rata de productie de peste 7 miliarde metri cubi de gaze.



Companiile straine au cheltuit pana acum peste 220 mil. $ in operatiuni de explorare pe piata romaneasca, printre acestea numarandu-se giganti ai lumii petroliere precum grupul anglo - olandez Shell (peste 70 mil. $), Amoco (acum parte a British Petroleum), Total (Franta) sau Conoco (SUA). Toti au parasit treptat piata romaneasca, lasand loc jucatorilor de talie medie si mica. Singura companie straina care a dat lovitura dupa 1990 in Romania, trecand de la explorare la productie de gaze a fost compania germana Wintershall. Germanii au inceput de cinci zile productia de gaze langa Sighisoara, dupa ce au cheltuit pe propriul risc circa 13 mil. $. Din acest an, acestia vor deveni platitori de redeventa.



Pe de alta parte, inceperea in iulie a lucrarilor la autostrada Brasov - Bors, afacere in valoare de peste 2,5 mld. $ incheiata de statul roman cu americanii de la Bechtel, este de asteptat sa creasca cererea de piatra sparta, ceea ce va duce la o crestere a productiei in aceasta zona. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO