Prima pagina

Consultantii imobiliari anunta ca 2008 va fi primul an greu pentru businessul lor

Consultantii imobiliari anunta ca 2008 va fi primul an greu pentru businessul lor

Click pentru imaginea marita

26.08.2008, 19:23 20

"Este un an dificil, in care trei-patru segmente de piata sunt incetinite si nu merg la fel de bine ca anul trecut. In primul semestru am continuat sa crestem, dar in partea a doua a anului vom resimti mai acut problemele de pe piata din prima parte a anului. Situatia este valabila pentru toata piata, dar strict la Colliers ne propunem, conservator, sa atingem aceeasi cifra de afaceri si profit ca in 2007", declara Bogdan Georgescu, managing partner si actionar al Colliers International.
Colliers a inregistrat venituri de 21,2 milioane de euro si un profit de 7,3 milioane de euro, fiind liderul pietei de profil si in 2007, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Economiei si Finantelor.
Numarul doi pe piata a fost CBRE Eurisko, cu afaceri de 14,4 mil. euro si un profit de 3 mil. euro, in timp ce pe pozitia a treia a intrat Jones Lang LaSalle inca din primul an dupa revenirea pe piata, cu venituri de 4,6 mil. euro si un profit de un milion de euro.
Top cinci este completat de Cushman & Wakefield Activ Consulting (afaceri de 4,5 mil. euro si profit de 1,2 mil. euro) si DTZ Echinox (4,3 mil. euro afaceri si
0,4 mil. euro profit), astfel ca este primul an cand companiile care domina piata apartin exclusiv unor retele internationale, dupa ce CB Richard Ellis a cumparat la inceputul anului Eurisko Consulting, iar Regatta nu a mai intrat in top.
Dupa ce in 2007 Eurisko a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri de peste 150%, reprezentantii companiei nu au dorit sa intre in detalii referitoare la targeturile pentru anul acesta.
"Daca la inceputul anului am declarat ca ne propunem o crestere de 40%, pot spune doar ca tinta ramane aceeasi. Ramane de vazut daca o vom atinge sau o vom depasi, dar nu vreau sa fac mai multe comentarii pe acest subiect pana la sfarsitul anului, cand vom trage linie", a declarat Radu Lucianu, managing director al CBRE Eurisko.
Profiturile cumulate ale celor cinci companii s-au ridicat in 2007 la 12,9 milioane de euro, ceea ce face din piata de consultanta imobiliara una dintre cele mai profitabile activitati de servicii.
Anul acesta piata este afectata de scaderea vanzarilor de apartamente, precum si de apatia segmentului de fuziuni si achizitii imobiliare, in care au avut loc doar cateva tranzactii de mari dimensiuni, care au ocolit in general consultantii imobiliari. Una dintre putinele exceptii a fost reprezentata de vanzarea centrului comercial Iris Shopping Center din cartierul bucurestean Titan, unde CBRE Eurisko a asistat cumparatorii de la DEGI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO