Prima pagina

Coruptia mondiala, subiect de disputa intre SUA si UE

25.06.2003, 00:00 13

Noua carta internationala contra coruptiei, care este pregatita sub egida Natiunilor Unite, si care ar trebui sa fie terminata cu ocazia unei reuniuni care va avea loc la Viena, in august, desparte Europa de Statele Unite, relateaza Le Monde.
Trebuie sau nu incluse practicile companiilor in tratatele mondiale cu privire la stoparea coruptiei? Acum, cand sub egida Natiunilor Unite se dezbate o noua carta impotriva coruptiei, a spalarii de bani si altor actiuni financiare ilicite, aceasta spinoasa problema legata de includerea lumii afacerilor este pe cale sa invenineze dezbaterile dintre americani si europeni.
Statele Unite doresc ca textul sa se limiteze la coruptia statelor, a functionarilor de stat sau a responsabililor politici. Pe de alta parte, europenii sustin ideea ca practicile ilicite ale companiilor ar trebui de asemenea vizate.
Oficialii americani cer adoptarea unui tratat care sa condamne delicte precum mita, extorcarea de fonduri, favoritismul, dar care sa se limiteze la coruptia statului, a functionarilor si a oamenilor politici.
Europenii doresc un text mai cuprinzator, care sa inglobeze si practicile ilicite ale companiilor si a lumii afacerilor, mergand pana la publicarea fondurilor si a donatiilor primite de stat si de partidele politice.
Marile grupuri multinationale americane sunt cele care se tem cel mai mult de noua lege. Carta contra coruptiei ar putea face posibila urmarirea acestor companii in afara SUA, pentru incalcarea unei conventii internationale, chiar daca nu au facut nici o infractiune potrivit legilor americane.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO