Prima pagina

Cosmo si TBI intra in afaceri cu credite de consum

04.11.2005, 20:50 74

Retailerul de electrocasnice Cosmo si holdingul olandez TBIH Financial Services Group vor lansa pana la sfarsitul acestui an o societate de credite de consum.

Holdingul olandez este deja activ pe piata locala prin companiile TBI Leasing si TBI Credit, ultima urmand sa intre si pe lista actionarilor noii companii de creditare, potrivit unor surse din piata.

"Vanzarile in rate din reteaua Cosmo vor sta la baza activitatii noii companii, dar activitatea se va extinde si in magazinele independente pentru care suntem distribuitori", a declarat Gyorgy Baba, directorul general al Primex.

Compania opereaza reteaua de magazine Cosmo, dar desfasoara si activitati de distributie si a realizat la nivelul anului trecut, potrivit datelor Ministerului de Finante, o cifra de afaceri de 30 de milioane de euro.

Baba nu a facut alte comentarii legat de structura actionariatului. Oficialii TBI Credit si TBI Leasing nu au dorit sa comenteze.

Holdingul TBI va investi in continuare in Romania o parte din banii obtinuti din vanzarea pachetului de actiuni de la Omniasig de anul acesta - peste 60 milioane de euro - in companii de credite de consum, de credite imobiliare, banci si fonduri de pensii, afirma Efraim Naimer, care se ocupa de activitatile autohtone ale fondului.

La nivelul ultimilor ani creditele de consum au reprezentat motorul cresterii pietei de electronice si electrocasnice, principalele retele realizand in fiecare an mai mult de jumatate din vanzari prin acest sistem.

Dupa Flanco, Domo si Altex, Cosmo este a patra retea de magazine de electronice si electrocasnice care isi dezvolta o societate proprie de credite de consum.

Strategiile companiilor au fost pana acum diferite. Unele dintre companiile de creditare infiintate au actionat doar ca intermediari intre persoanele fizice care apelau la credite si banci, iar altele au decis sa acorde si finantari pe propriul bilant.

In acest moment pe piata creditelor de consum activeaza Credisson (desprinsa prin externalizarea activitatii de creditare a Flanco) si Estima (detinuta de Fondul Romano-American pentru Investitii si Domo Retail, compania care opereaza retaua Domo).

Credex, compania de credite de consum detinuta de grupul Altex si Raiffeisen Bank, va deveni la randul sau operationala in luna noiembrie in magazinele Media Galaxy si pana in luna iulie a anului viitor in toata reteaua Altex, potrivit ultimelor informatii.

Grupul financiar olandez TBIH Financial Services Group NV este prezent in opt tari din Europa Centrala si de Est oferind fonduri de pensii private, asigurari si servicii financiare.

Grupul olandez detine de la sfarsitul anului 2003 compania TBI Credit, specializata in finantarea bunurilor de larg consum. Actionarul majoritar este TBI Leasing, o alta companie detinuta de grupul olandez.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO