Prima pagina

Cota unica: impozite mai mici, dar aceiasi bani la buget

05.01.2006, 19:35 19

Veniturile la bugetul consolidat au crescut cu peste 5% in 2005, reusind sa indeplineasca in proportie de 99,4% programul de incasari stabilit prin Legea bugetului. Cota unica a aratat in primul an de aplicare ca este posibila mentinerea incasarilor chiar si cu impozite mai mici.

Desi a lasat la populatie si companii un miliard de euro prin reducerea impozitelor pe venituri si profit, cota unica a intors cea mai mare parte a acestor bani la bugetul de stat datorita cresterii explozive a consumului.

In 2005, 70% dintre incasarile la buget au reprezentat impozite indirecte: TVA, accize si taxe vamale, ceea ce inseamna ca bugetul a devenit din ce in ce mai dependent de cresterea consumului. Veniturile bugetului consolidat au fost de aproape 22,5 mld. euro, adica 30% din PIB.

"Bugetul si economia se sprijina pe consum, iar stimularea consumului prin introducerea cotei unice a dus in cele din urma la ratarea tuturor tintelor macroeconomice, fie ca este vorba de inflatie, deficitul de cont curent sau chiar cresterea economica", a declarat pentru ZF Liviu Voinea, analist in cadrul Grupului de Economie Aplicata (GEA).

La nivelul anului 2005, inflatia va depasi 8,5%, desi prima estimare de anul acesta arata 6%, deficitul de cont curent va atinge 8,1% din PIB, comparativ cu o estimare initiala de 6,6%, iar cresterea economica va fi de circa 4%, fata de 6%, prima estimare de anul acesta.

Desi veniturile bugetare au crescut, avansul lor nu este spectaculos, considera Liviu Voinea, pentru ca este cu doar 1%-2% mai mare decat cresterea economica, ceea ce reprezinta foarte putin. In plus, structura acestor venituri, adica preponderenta TVA si a accizelor, lasa bugetul vulnerabil in fata scaderii consumului si poate provoca dezechilibre in economie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO