Prima pagina

Creditele de consum in valuta au explodat in iunie

10.08.2004, 00:00 21



Incurajata mentinerea euro si a dolarului la aceleasi cote fata de leu, dar si de dobanzile de trei ori mai mici decat la lei, populatia se imprumuta masiv in moneda straina: creditele de consum in valuta au crescut cu 22% in iunie, pana la 10.725 de miliarde de lei (260 de milioane de euro). Creditele de consum sunt creditele cu scadenta de pana la trei ani.



Dealtfel, soldul total al creditelor in valuta a crescut in iunie cu 5,5%, depasind cu mult majorarea de numai 0,5% a creditelor in lei, a anuntat ieri Banca Nationala a Romaniei.



"Probabil ca populatia a perceput creditul in valuta ca fiind mai ieftin. Dupa ultima miscare a Bancii Nationale, dobanda la aceste credite va creste, ceea ce va duce la o incetinire a ritmului de majorare. Ponderea mare a acestor credite nu este periculoasa, desi ar fi interesant de vazut si cate credite in valuta se transforma in investitii", considera Florian Libocor, analist la BRD - Group Societe Generale.



Soldul creditelor de consum a inregistrat in luna iunie o crestere de 4% comparativ cu luna mai, pana la 61.760 de miliarde de lei (1,5 miliarde de euro).



Aceste date confirma ingrijorarea Bancii Nationale privind proliferarea creditului in valuta si masurile de stapanire a acesteia luate saptamana trecuta.



Creditele in lei au inregistrat in intervalul mai - iunie o majorare de numai 0,74%, pana la un volum total de 51.035 de miliarde de lei (1,24 miliarde de euro). Astfel, ponderea creditelor in lei in total credite de consum acordate a scazut de 85,2% in mai la 82,6% in iunie.



In luna iunie ritmul de crestere a creditelor de consum a consemnat o scadere, fata de nivelul de 7% inregistrat in mai. De la inceputul anului, aceste credite au avut o dinamica sinuoasa, dupa intrarea in vigoare in luna februarie a normelor restrictive impuse deBanca Nationala.



Sodul creditelor ipotecare a crescut in iunie cu 7%, pana la un volum total de 26.365 de miliarde de lei (647 de milioane de euro). Creditele ipotecare in valuta au inregistrat in intervalul mai - iunie o majorare de 9%, pana la 22.743 de miliardede lei (558 de milioane de euro). liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO