Prima pagina

Cristian Burci a intrat in afacerile cu nave

Cristian Burci a intrat in afacerile cu nave
28.09.2004, 00:00 246

Santierul naval Severnav din Drobeta Turnu Severin, ultimul mare santierul naval romanesc aflat in proprietatea statului a fost trecut in proprietate majoritar privata prin intermediul unei majorari de capital, la care a participat si o firma avand printre actionari pe Cristian Burci, care controleaza postul de televiziune Prima TV.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, care detinea 70% din actiuni nu a participat la majorare, iar cota detinuta la Severnav a scazut pana la 38%.
Severnav si-a dublat capitalul printr-o emisiunea de actiuni noi cu o valoare nominala totala de 55 miliarde de lei, pe care Severnav le-a vandut cu 141 miliarde de lei. Cea mai mare parte a actiunilor a fost cumparata de doi actionari ai Severnav, International Railway Services si Investment Group, care au ajuns sa detina in prezent aproape 54% din actiunile santierului. Cristian Burci a confirmat faptul ca este implicat in aceasta tranzactie prin intermediul firmei International Railway Services.
"Este o investitie de capital. Severnav este o societate foarte buna, cu activitate 100% la export, dar care era in criza de lichiditate. Noi vrem sa facem o restructurare in primul rand pe partea financiara, si vom discuta o restructurare pe partea creditelor, pe care vrem sa le transformam din lei in valuta," a mentionat Burci. El spune ca vrea sa rentabilizeze santierul astfel incat sa poata gasi un investitor strategic pentru a-i vinde compania.
International Railway Services este o companie inregistrata in Luxemburg, care a preluat la finalul anului 2002 de pe piata RASDAQ un pachet de 10% din actiunile Severnav de la SIF Oltenia.
Acum International Raiway Services a ajuns se detina 32,25% din actiunile Severnav. Daca compania ar fi trecut de o cota de 33% ar fi fost obligata de legislatia pietei de capital sa deruleze o oferta de preluare pentru toate actiunile companiei.
Cealalta societate care a devenit actionar semnificativ la Severnav este Investment Group SRL din Bucuresti, care a ajuns sa detina 21,4% din actiuni. Societatea este detinuta in proportie de 90% de o societate de investitii inregistrata in Cipru, Caryston Enterprises Limited, iar un pachet de  10% este detinut de Jan Ionica. El a declarat pentru ZF ca a investit la Severnav pentru ca este o companie buna, dar nu a dorit sa comenteze asupra legaturilor pe care le are cu Burci.
Cristian Burci este severinean si cumparat acum doi ani si producatorul de vagoane  Meva Turnu Severin, de la compania americana Trinity. El mai controleaza si alte companii din zona industriala, printre care si Romvag Caracal.Severnav a trecut pe pierdere prin prima jumatate a acestui an, dupa o scadere drastica a cifrei de afaceri si a profitului in anul trecut. Directorul santierului naval, Stelian Stancioiu, spune ca inrautatirea situatiei financiare a santierului s-a datorat lipsei capitalului de lucru pe care era nevoita sa il imprumute de la banci sau si scumpirii cu 60% a otelului, principale materie prima. Desi au crescut si preturile navelor pe piata internationala, Severnav nu a beneficiat de cresterea pretului navelor, productia din acest an fiind contractata inca din anii trecuti. Severnav a incheiat prima jumatate a anului cu o cifra de afaceri de 15 milioane de euro, mai mare decat cea din intreg anul trecut, dar a pierdut 1,4 milioane de euro. Santierul naval se asteapta insa sa incheie anul pe profit.
"Speram sa incheiam anul pe profit si cu o cifra de afaceri de 900-1.000 miliarde de lei (21-24 milioane de euro). Avem comenzi pentru intreg anul viitor si partial pentru 2006 si 2007," a declarat Stancioiu.
Statul anuntase in a doua jumatate a lui 2002 ca ofera spre vanzare pachetul de actiuni detinut la Severnav. Dupa mai putin de o luna, timp in care mai multi investitori din tara si din strainatate s-au aratat interesati de privatizare, oferta a fost revocata. Printre investitorii interesati atunci s-a numarat si omul de afaceri Aurel Kober, nascut tot la Turnu Severin proprietarul celei mai mari fabrici de vopsele rin Romania.
Privatizarile prin majorare de capital au fost foarte rare in Romania, unul din putinele exemple fiind cel al producatorului de aluminiu primar Alro Slatina, preluat in mod asemanator de casa americana de comert Marco International.
Actiunile Severnav sunt lisate la Bursa Electronica RADAQ unde au crescut de peste cinci ori in ultimii doi ani. Actiunile Severnav au atins anul acesta un nou maxim istoric de 77.000 lei/actiune pe fondul speculatiilor privind o posibila oferta de preluare, ulterioara majorarii de capital Actiunile santierului naval au crescut in ultimele zile pana la 49.000 lei/actiune, cotatie la care capitalizarea bursiera a companiei este de 6 milioane de euro.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO