Prima pagina

Criza pune lacat pe usile restaurantelor din America

31.07.2008, 18:54 16

Cateva lanturi de restaurante din Statele Unite au fost nevoite sa isi inceteze activitatea pe fondul crizei economice si al reducerii cheltuielilor consumatorilor americani, scrie The New York Times.
Compania care detine lantul Bennigan's, cu aproximativ 200 de restaurante cu specific irlandez, raspandite pe intreg teritoriul SUA, reprezinta doar unul din cele cateva cazuri inregistrate pana in prezent. Lantul de restaurante se afla pe punctul de a intra in faliment, fapt care ar lasa fara loc de munca sute de angajati si i-ar lipsi pe multi proprietari de spatii comerciale de banii pe chirii intr-o perioada de varf a crizei de pe piata de real estate. Potrivit spuselor lui Leah Templeton, purtator de cuvant al companiei, pentru moment francizele Bennigan's vor functiona in continuare.
"Companiile sunt incoltite din toate partile. Salariul minim a crescut din nou, iar pretul materiilor prime continua sa urce. Acum consumatorii accepta mult mai greu majorarile de preturi si companiile sunt nevoite sa inghita diferentele de cost", este de parere Amy Greene, director al firmei Avondale Partners, care monitorizeaza restaurantele din SUA.
Exista insa informatii ca lantul de restaurante Steak & Ale ar urma sa isi inceteze activitatea, iar criza pare sa nu se opreasca aici.
Restaurantele nu sunt singurele afectate de preturile ridicate la alimente si de faptul ca tot mai multi americani prefera sa nu mai manance la restaurant pentru a mai economisi bani.
Nu numai restaurantele sufera. Lantul american de magazine Mervyn's a dat faliment, dupa ce s-a luptat timp de mai multi ani pentru a pastra pe linia de plutire cele 176 de magazine pe care le detine.
Complexuri comerciale americane cunoscute precum Linens 'n Things si Sharper Image, dar si retaileri de haine ca Ann Taylor si Steve & Barry's se afla intr-o situatie asemanatoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO