Prima pagina

Cum se vor vinde politele RCA

16.12.2004, 00:00 38



Asiguratii vor trebui sa denunte de anul urmator, in scris, cu cel putin 30 de zile inainte de expirare, contractele de asigurare de raspundere civila auto incheiate pentru 2005 daca doresc sa-si schimbe asiguratorul. Prevederea nu se aplica la incheierea politelor pentru 2005, ci la expirarea acestora.



Noua societate pentru care vor opta va trebui sa verifice denuntarea politei, iar daca va vinde asigurarea stiind ca respectivul client avusese asigurare la alta companie sau nu va verifica si clientul avusese o polita la alta companie, va transfera contractul la vechea societate in termen de sapte zile de la descoperirea faptului.



Aceasta prevedere, cuprinsa in normele emise de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor care vor apare maine in Monitorul Oficial, este complet noua pentru industria asigurarilor auto. "Legarea" asiguratilor de asiguratori, chiar si psihologica (avand in vedere incheierea a inca unui act, probabil ca multi cumparatori de polite vor opta pentru aceeasi societate in continuare) va face ca intrecerea pentru clienti de anul acesta sa se transforme intr-o lupta apriga.



Practic, detinatorii de autovehicule vor incheia anul acesta un contract pe o perioada nederminata cu societatea de asigurare, iar polita (pe sase sau 12 luni) nu va fi decat un document anexat acestui contract.



Reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor sustin ca prin aceasta masura va fi urmarita mult mai bine incheierea asigurarilor auto - care este obligatorie. Acum, se estimeaza ca 25-30% din masinile care circula in Romania nu detin aceasta asigurare.



Noua procedura este insa legata de constituirea unei baze de date cu toate masinile din Romania si cu masinile asigurate, unde societatile vor verifica soferii daca au mai avut sau nu asigurare. Aceasta baza de data va oferi si informatii privind accidentele provocate de detinatorul politei.



Reprezentantii unora dintre companiile de asigurare s-au aratat sceptici cu privire la aceasta prelungire automata a contractelor, afirmand ca mai importanta este constituirea acestei baze de date, pentru instaurarea sistemului bonus malus, decat prelungirea.



Tot de anul acesta, pretul primelor va fi flexibil: plus sau minus 10% din nivelele stabilite de CSA pentru 2005 si plus 20% si minus 10% pentru 2006. In plus, politele RCA nu vor mai fi vandute pe an calendaristic ci pe an de asigurare, ca orice alta polita de asigurare. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO