Prima pagina

Cumparatorii de locuinte noi construite de persoane fizice trebuie sa plateasca TVA

23.01.2008, 18:51 54

Persoanele fizice care vand imobile mai noi de doi ani si care nu pot fi dovedite ca avand caracter de locuinta trebuie sa se inregistreze la Fisc ca platitori de TVA si sa incaseze taxa de la cumparatori, conform interpretarii legislatiei fiscale.
Ministerul Finantelor precizeaza ca obligativitatea este valabila in cazul in care vanzarea/vanzarile "se constata" a fi realizate "ca activitati economice desfasurate in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate."
Rodica Segarceanu, tax&legal partner la firma de consultanta Deloitte Romania, considera ca reglementarile in vigoare nu sunt suficient de clare si ar fi necesara o norma de aplicare a Codului de procedura fiscala in care sa fie introduse precizari privind "caracterul de continuitate", respectiv un prag dincolo de care vanzarile de imobile noi sa intre automat in categoria activitatilor economice pentru care trebuie platita TVA.
In ultima perioada, pe piata imobiliara au aparut confuzii privind presupusa obligativitate a tuturor persoanelor care vand constructii noi de a se inregistra ca platitori de TVA. O astfel de interpretare a venit recent din partea Uniunii Notarilor Publici, care a solicitat clarificari din partea Ministerului Finantelor.
Raspunsul nu lamureste insa chestiunea pana la capat, consultantii apreciind ca ramane loc de interpretari. Cert este ca vanzarea imobilelor folosite ca locuinta nu implica plata TVA.
Din cauza problemelor de interpretare unele tranzactii au fost amanate pana la clarificare ori au fost incluse in contracte clauze privind plata ulterioara a TVA, in functie de precizarile Fiscului.
"Trebuie analizat caz cu caz, pentru ca exista mai multe situatii distincte. Se poate stabili totusi daca este vorba de un imobil folosit ca locuinta personala si dovedit ca atare sau de unul care include de fapt mai multe apartamente si atunci apare caracterul de activitate economica, respectiv obligativitatea inregistrarii vanzatorului persoana fizica drept platitor de TVA, perceputa de la cumparator", comenteaza Mihaela Mitroi, tax&legal partner la PricewaterhouseCoopers Romania.
Segarceanu spune inca ca deocamdata nu este stabilita o procedura de inregistrare a persoanelor fizice ca platitori de TVA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO