Prima pagina

Dacia si Daewoo la vale, importurile inca pe val

15.02.2006, 20:36 24

Vanzarile de automobile au crescut in prima luna a acestui an la 17.300 de unitati, cu peste 17% fata de aceeasi perioada a anului trecut, insa cele doua segmente principale - importuri si masini romanesti, au avut o evolutie diametral opusa.

Daca vanzarile de masini de import au crescut cu mai bine de 50%, vanzarile de masini romanesti au scazut cu aproximativ 6%. "Ianuarie 2006 a inclus mai putine zile de lucru (vanzarile au inceput pe 9 ianuarie - n. red.). Regulile administrative referitoare la incheierea contractelor de credit si leasing s-au schimbat, ceea ce a dus la un fenomen de asteptare din partea clientilor. Nu in ultimul rand, conditiile meteo dificile din prima parte a lunii au afectat posibilitatile de transport", explica Jacques Abot, director comercial Dacia pentru Romania. Cu toate acestea, spune el, Dacia si-a depasit bugetul de vanzari stabilit pentru luna ianuarie 2006, obiectivul de vanzari anuntat pentru intreg anul fiind situat sub cele 113.000 de unitati de anul trecut. Chiar daca au inregistrat cresteri importante ale vanzarilor in ianuarie, importatorii auto isi mentin previziunile moderate pentru acest an.

"Cea mai mare parte a livrarilor din ianuarie au fost comenzi de pe urma campaniilor de promovare de la sfarsitul anului trecut. Este prea devreme sa ne pronuntam, o parere mai exacta urmand sa fie facuta cel mai probabil dupa primele trei luni", este de parere Nicolas Ianculescu, directorul general al Renault Nissan Romania.

Estimarile privind evolutia pietei auto in acest an iau in calcul o crestere moderata, de pana la 5%-10%. Aceeasi estimare a fost insa avansata de jucatorii din piata si in ultimii doi ani, dar pana la urma statisticile de vanzari au consemnat ritmuri de crestere anuale de 30%-50%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO