Prima pagina

Datoria externa a ajuns la 61 mld. euro. Ce-am facut cu banii?

Datoria externa a ajuns la 61 mld. euro. Ce-am facut cu banii?

Click pentru imaginea intreaga

03.06.2008, 20:21 85

Datoria externa a explodat in ultimii trei ani, inregistrand o tiplare de la nivelul din decembrie 2004, pana la 61 de miliarde de euro in martie anul acesta. Plecand de la imprumuturi externe de putin peste un miliard de dolari in 1991, Romania a ajuns acum sa aiba o datorie externa cat jumatate din Produsul Intern Brut.
Majoritatea imprumuturilor, adica 50 de miliarde de euro, au fost atrase de companiile private si de banci, care s-au finantat de la actionarii lor straini. In timp ce firmele au folosit banii in special pentru importuri de echipamente si tehnologie, bancile i-au pompat in credite catre populatie. Cu credite finantate din strainatate, populatia si-a stins setea de consum, cumparand electrocasnice sau automobile care trebuiau de asemenea importate, punand astfel presiune pe adancirea deficitului comercial.
De altfel, in ultimii trei ani mai ales datoria externa pe termen scurt a marcat o crestere puternica, reflectand nevoia tot mai mare de finantare a deficitului de cont curent, in conditiile in care investitiile straine directe nu il mai acopera nici macar pe jumatate.
In ultimii ani statul nu a mai accesat finantari de pe pietele externe, astfel ca datoria publica s-a stabilizat sub nivelul de 10 miliarde de euro. Statul are astfel o pozitie foarte confortabila in privinta indatorarii externe, insa aceasta a venit cu costul nederularii investitiilor necesare in infrastructura, sistemul medical sau cel de invatamant.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO