Prima pagina

Deloitte: Costurile pentru sanatatea romanilor vor creste cu 85% pana in 2012

20.06.2008, 17:48 20

Cheltuielile alocate pentru sanatate pe cap de locuitor vor creste cu 85% pana in 2012, fata de nivelul din 2007, pe masura ce Romania isi va alinia sistemul sanitar la cel al Uniunii Europene, iar veniturile si consumul de servicii medicale se vor majora, potrivit unui studiu Deloitte.

"Cheltuielile totale alocate sanatatii au fost, in 2007, de circa 5,1% din PIB, aproximativ 8,2 miliarde de dolari, nivel scazut chiar comparativ cu standardele din Europa Centrala. Cheltuielile anuale din acest domeniu vor creste gradual, pana la circa 5,4% din PIB pana in 2012, in continuare sub nivelul mediu din UE, de 9,4% din PIB", arata studiul Deloitte.

Analistii noteaza ca mare parte a cheltuielilor sunt facute, in mod oficial, prin sistemul asigurarilor obligatorii de sanatate, insa platile neoficiale au inca o pondere ridicata.

Piata de servicii medicale din Romania este privita ca fiind "relativ subdezvoltata", iar perspectivele de crestere sunt moderate.

"Perspectivele sunt moderate, piata are inca dimensiuni reduse, dar Guvernul incurajeaza infiintarea de unitati private de sanatate", se mentioneaza in studiu.

Analistii amintesc ca Romania a fost unul dintre ultimele state candidate la UE care a introdus un sistem bazat pe asigurari de sanatate, acesta fiind introdus in 1998.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO