Prima pagina

Dobanzile mari la creditele de consum incep sa faca victime

21.12.2004, 00:00 10



Febra creditului de consum face din ce in ce mai multe victime: 128.135 de persoane erau inregistrate la sfarsitul lunii octombrie cu restante mai mari de 30 de zile la plata ratelor aferente unor credite cu valori de pana la 200 milioane de lei. In plus, numarul creditelor cu intarzieri la plata a urcat la 153.171, ceea ce arata ca unii clienti ai bancilor au restante si la cate doua credite, potrivit datelor centralizate de Banca Nationala.



Chiar daca numarul restantierilor nu pare ingrijorator, cresterea este rapida: aproape 19% in perioada august-octombrie. Numarul total al creditelor pe care bancile nu mai reusesc sa le recupereze in termen s-a majorat cu 24% in acelasi interval.



Soldul total al restantelor este inca nesemnificativ, ridicandu-se la ceva mai mult de 14 milioane de euro echivalent, insa dinamica acestuia tradeaza o supraestimare a capacitatii de rambursare a celor care au contractat credite pentru a cumpara mai ales bunuri de folosinta indelungata. Astfel, in decurs de numai trei luni volumul sumelor neachitate nici cu intarziere de o luna a inregistrat un salt de 48,6%. Mai mult, bancile s-au vazut nevoite sa-si ia adio de la o treime din suma totala acordata, creditele respective fiind scoase in afara bilanturilor. Pierderile au tendinta sa creasca, avand in vedere ca inca 37% din sumele restante au depasit trei luni de intarziere fara a putea fi recuperate.



Cea mai mare parte a creditelor de consum contractate si ramase nerambursate sunt in lei. Iar aceasta poate constitui o explicatie a cresterii rapide a restantelor, in conditiile in care dobanzile la acest tip de credite au ramas foarte ridicate, chiar daca adevarata dimensiune a costurilor a fost mascata in primul rand prin campanii publicitare agresive. In cazul finantarilor acordate pe sase pana la douaspreceze luni, de exemplu, dobanda medie pe piata era de 29,4% la nivelul lunii octombrie, nesemnificativ diminuata fata de o rata de 32,1% in iulie.



In totalul creditelor de consum restante, cele in lei detin o pondere de circa 87%, in timp ce finantarile in euro nerecuperate de banci insumeaza 47.382 euro, la care se aduga 23.592 dolari. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO