Prima pagina

Doua cabluri innodate pentru locul I

02.04.2003, 00:00 220

Ierarhia primilor cinci operatori de televiziune prin cablu pe care o stiati pana astazi nu mai e valabila. Numarul patru pe aceasta piata, compania TerraSat, a fost achizitionata de catre numarul doi, grupul RCS&RDS. Astfel, detinatorul pana ieri a locului intai, Astral Telecom, trece pe pozitia secunda, iar industria CATV are un nou lider: grupul RCS&RDS care detine acum 22-24% din piata.
RCS&RDS a anuntat ieri incheierea unui acord privind preluarea in totalitate a  companiei de cablu TerraSat.
Unicul actionar al TerraSat, Ilie Stoichescu,  a fost cooptat in board-ul grupului RCS&RDS, urmand sa indeplineasca functia de administrator, si a primit pentru TerraSat 4,5 milioane de dolari cash, dar  si actiuni. Cat a primit din capitalul RCS&RDS? "Trebuie sa mai facem niste calcule, asa ca nu va pot spune exact. In orice caz, evident ca voi fi actionar minoritar", a declarat Stoichescu.
Cele doua parti nu au comunicat valoarea exacta a tranzactiei, dar surse din piata o situeaza in jurul a 10 milioane de dolari. TerraSat are 150.000 de abonati, iar in fuziunile din CATV un abonat este "vandut" cu 80-120 de dolari, pret stabilit anii trecuti cand fondurile de investitii au avut un apetit deosebit pentru operatorii de cablu.
Afacerea a fost intermediata de filiala germana din Munchen a bancii americane de investitii Communications Equity Associates, fondata in 1973, si specializata in tranzactii pe piata comunicatiilor. Conform unor surse din piata proprietarul TerraSat cauta de trei ani cumparator pentru firma sa.
Ilie Stoichescu, care implineste astazi 35 de ani, a  creat TerraSat in 1991 cu 70.000 de marci germane si a ajuns dupa 12 ani sa detina aproape cinci% din piata CATV. Operatiunile firmei  sunt concentrate mai ales in partea de sud-vest: Pitesti, Craiova, Turnu-Severin, Resita.
"Nu am vandut TerraSat pentru a face rost de bani, explica Stoichescu. Ci pentru ca acum este nevoie de investitii in modernizarea retelelor CATV si de ce nu, pentru intrarea pe piata telefoniei fixe. Eu nu am reusit sa atrag aceste investitii. Insa acum exista sanse, pentru ca altfel discuti cu investitorii daca esti numarul unu sau doi pe piata".
Ce va face Stoichescu cu milioanele de dolari? "Nu intru deocamdata pe bursa, spune el. Insa eu detin si o firma de transport, TransCondor (la conducerea careia a angajat un occidental,n.r.). Este cam a patra pe piata si o consider perfecta pentru investitii".
Ilie Stoichescu afirma ca nu este exclus ca o parte din banii primiti de la RCS&RDS sa ii "trimita" inapoi ca investitii in acesta companie.
RCS&RDS este detinuta in proportie de 30% de fondurile de investitii EPIC (Austria) si Quadrant (SUA). Restul de 70%  este detinut de fondatorii grupului dintre care se remarca Zoltan Teszari, actionarul principal. Mediile de afaceri apreciaza ca Teszari - care prefera un low-profile desavarsit - este cel mai important om de afaceri din telecomul romanesc si ca are sanse sa devina unul dintre cei mai bogati oameni din Romania daca ii vor reusi planurile de dezvoltare a RCS&RDS.

Ce spune concurenta?
Aurel Costea, directorul general al Astral Telecom, spune ca intre compania sa si RCS&RDS "nu s-a purtat niciodata un razboi pentru intaietatea  numerica" din punct de vedere al numarului de abonati. Astral Telecom a pierdut locul intai  la sectorul CATV dar ramane inaintea RCS&RDS pe piata furrnizorilor de Internet.
"Salutam faptul ca piata comunicatiilor prin cablu incepe sa se miste din nou dupa o perioada de amorteala. Achizitia Terrasat de catre RCS&RDS este un semnal bun pentru aceasta industrie.Am afirmat intotdeauna ca suntem pentru fuziuni si concentrari economice, pentru ca acestea duc la cresteri valorice si la un potential ridicat pentru investitii si dezvoltare", a declarat Ziarului Financiar directorul general Costea. Punct de vedere impartasit si de Valentin Negoita, directorul executiv la Asociatiei de Comunicatii prin Cablu, care apreciaza "atat de necesara consolidare a pietei de cablu incepe sa devina pas cu pas realitate. "Este un lucru bun avand in vedere nevoia dezvoltarii acestei industrii pe niste standarde de calitate care necesita investitii semnificative", spune Negoita.
victor@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO