Prima pagina

Doua companii scot la vanzare terenuri de aproape 110 mil. euro

04.08.2008, 18:39 413

Companiile Sin si Urbis care detin in Capitala terenuri de aproape 13 hectare au anuntat ca intentioneaza sa le scoata la vanzare, pretul proprietatilor apropiindu-se de 110 milioane de euro.
Cea mai mare suprafata, respectiv 9 hectare, apartine producatorului de uleiuri pentru domeniul industrial Sin care ar putea incasa pe acest teren aproape 100 de milioane de euro. Proprietatea, care cuprinde si constructii, este amplasata pe bulevardul Theodor Pallady, unde in prezent se afla sediul si fabrica producatorului.
In zona, pretul pentru metrul patrat este de 900 - 1.100 de euro ceea ce inseamna ca firma ar putea obtine circa 100 de milioane de euro.
"Preturile in zona sunt cuprinse intre 900 si 1.100 de euro pe metru patrat in functie de coeficientii urbanistici care sunt aprobati pentru terenul respectiv. Anul trecut, terenurile din Pallady se vindeau si cu 1.300 de euro, dar anul acesta preturile s-au mai redus pentru ca dezvoltatorii au cam disparut", a declarat directorul executiv al companiei imobiliare Neoland Real Estate Investment, Angelo Ciuca, citat de Mediafax.
Sin Bucuresti este detinuta de compania Resin Ramnicu Valcea in proportie de 61,7% si de SIF Muntenia, cu 25,4% din actiuni. Actionarul majoritar, specializat in productia de adezivi si diluanti pentru incaltaminte, marochinarie si confectii din piele, industria mobilei si tapiterie, a automobilelor, este controlat de mai multe persoane fizice romane.
La randul sau, producatorul de armaturi sanitare Urbis Armaturi Sanitare Bucuresti intentioneaza sa vanda toate activele imobilizate din Capitala, respectiv terenuri si constructii, in suprafata totala de circa 36.000 metri patrati, la un pret minim de
3,86 milioane euro, fara TVA. Activele sunt amplasate in Bulevardul Preciziei, sectorul 6.
Decizia a fost luata de actionarul majoritar al firmei, BKP Trading Impex, in 3 iulie, potrivit Mediafax. BKP Trading Impex este detinuta de Constantin Margarit si Octavian Iancu, care impart in mod egal partile sociale ale firmei. BKP, fosta VGB Impex, controleaza 80,52% din capitalul Urbis, dupa ce in 2005 a preluat de la Romilexim Trading Limited Bucuresti 64,8% din capitalul firmei.
Mutarea productiei in afara orasului a adus recent si companiei Grivita 4,5 mil. euro pentru terenul pe care il detinea in zona Grivitei din Bucuresti. De aceasta data, societatea a cedat firmei PBS Real Estate Holding, controlata de investitori israelieni, 50% din dreptul de proprietate asupra unui teren de aproape trei hectare. Potrivit Mediafax, activitatea de productie va fi relocata intr-un alt amplasament din sectorul 1. Cumparatorul activelor este controlat, in parti egale, de companiile B.S.T. Romania si Property and Building International Investments, ambele inregistrate in Israel.
Grivita este controlata de firma Metropolis Real Estate Developers, unde figureaza ca asociati Ion Maticiuc - 78% din capital, Marcel Buncila - 10 %, Codin Maticiuc si Finel Danut Marin, fiecare cu cate 6%.
In ultimii ani, potentialul fostelor fabrici a fost sesizat de dezvoltatori, care au achizitionat mai multe spatii industriale din Bucuresti pentru a le inlocui cu complexuri de locuinte sau complexe comerciale. Mutarea zonelor industriale in extravilanul localitatilor face parte din programul de adaptare la normele UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO