Prima pagina

Efectul Dambovita: expatii care n-au mai vrut sa plece

17.03.2003, 00:00 18

Au venit in Romania cu mandate de cativa ani pentru a conduce afacerile mai multor companii sau fonduri de investitii straine. Ajunsi initial cu ochii spre usa de iesire, o parte din expati au ales, insa, la sfarsitul contractului, sa ramana intr-o tara in care cunoasterea mediului de afaceri poate fi cel mai mare avantaj competitiv pentru un antreprenor. 
"Cand am ajuns in Romania, in 1995, ma gandeam ca nu o sa rezist mai mult de doi ani. Am rezistat, insa opt, si ar fi pacat sa plec tocmai acum, cand lucrurile incep sa se miste iar eu am ajuns sa cunosc foarte bine mediul romanesc de afaceri", spune Joel Hayes, care parasit anul acesta pozitia de vicepresedinte al fondului de investitii american Romanian American Enterprise Fund (RAEF) pentru a incepe pe cont propriu o afacere de consultanta pentru atragerea de finantari.
Compania de care se bucura Hayes in clubul "expatilor ramasi" este una selecta si din ce in ce mai numeroasa.
Ultimul pe lista este Diwaker Singh care, dupa ce a plecat de la conducerea Telemobil (detinatoarea serviciului Zapp) a ales sa ramana in Romania pentru a fonda o afacere in turism. Singh a investit intr-o companie, Delta Nature Resort Bucuresti, care a anuntat saptamana trecuta ca va construi anul acesta, in urma unei investitii de 1,5 milioane dolari, un sat de vacanta in Delta Dunarii.
Anul trecut, Robert Rekkers, fostul director general al  ABN Amro Romania a refuzat sa plece sa conduca filiala bancii olandeze din Turcia pentru a prelua, in schimb, afacerile Bancii Transilvania. Nu a fost, insa, prima decizie de acest tip in sistemul bancar romanesc.
Alt olandez, Anthony van der Heijden, fostul director general al operatiunilor ING din Romania, s-a intors pe piata romaneasca dupa ce fusese trimis in Ungaria de catre grupul sau. El a acceptat provocarea de a repune pe picioare Banca tiriac. Pe langa cel financiar, principalele motive pentru care Van der Heijden a luat decizia este buna cunoastere a pietei romanesti  si puterea de a se adapta la schimbarile rapide din mediul de afaceri autohton.
Un alt caz interesant este Jean Valvis, care a venit prima oara in Romania la mijlocul deceniului trecut, pentru a mijloci cumpararea unor fabrici de ulei. Tranzactiile respective nu s-au mai facut, insa in cursul sejurului Valvis a descoperit apa minerala de aici. La scurta vreme s-a intors cu ceva capital si a pus pe picioare o afacere de imbuteliere care in sapte ani a ajuns celebra si prospera, sub numele Dorna. Anul trecut a vandut afacerea cu apa minerala catre compania Coca-Cola, pentru un profit de invidiat si, fireste, confidential. Iar afacerea cu ape minerale pare doar inceputul: Valvis investeste acum intr-un proiect de agricultura ecologica, pentru a produce lactate si branzeturi bio.
Un alt strain care a venit fortat prima oara iar acum se intoarce des si nesilit de nimeni este James Rosapepe. Fostul ambasador al Statelor Unite a pastrat relatii cu cercuri de afaceri romanesti si ale societatii civile si poate fi vazut la Bucuresti la intervale regulate. El ar prefera, insa, fie uitata cea mai mediatizata realizare a sa: aducerea de investitori la combinatul siderurgic Resita. Alte afaceri mai putin vizibile incepute in acea vreme, sub auspiciile ambasadorului, un mare promotor al opotunitatilor din Romania, merg insa cat se poate de bine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO