Prima pagina

Etnicii turci vor participa la guvernare

19.07.2001, 00:00 9



Fostul rege bulgar Simeon al II-lea, al carui partid a castigat categoric alegerile parlamentare de luna trecuta, va semna maine un acord de coalitie cu formatiunea politica care reprezinta minoritatea turca.

Miscarea pentru Drepturi si Libertati (MDL) va deveni astfel primul partid al minoritatii turce din istoria Bulgariei care va accede la putere. Etnicii turci reprezinta circa 10% din populatia de opt milioane de locuitori a Bulgariei, relateaza BBC.

"Aceasta zi va intra in istoria noua a tarii. Dialogul, toleranta si noul stil politic au creat oportunitati extraordinare pentru Bulgaria", a declarat liderul MDL Ahmed Dogan.

La randul sau, Simeon, care a fost insarcinat cu formarea noului guvern, a declarat ca este important pentru tara sa existe o coalitie guvernamentala cat mai larga. Simeon de Saxa-Coburg-Gotha a devenit rege la sase ani, in 1943, si a fost alungat din tara trei ani mai tarziu de regimul comunist.

S-a intors in Bulgaria pentru prima data in 1996, reusind sa-si creeze imaginea unui om onest, in total contrast cu lumea politica corupta de la Sofia.

Initial, fostul rege a dorit sa candideze in alegerile prezidentiale programate pentru anul viitor, dar Curtea Constitutionala i-a respins candidatura pe motiv ca nu a locuit in ultimii ani in Bulgaria.

Formatiunea sa, Miscarea Nationala pentru Simeon al II-lea (MSN II), ocupa 120 din cele 240 de locuri ale Parlamentului si, cu cei 21 de deputati ai MDL va detine majoritatea de care are nevoie pentru a guverna.

Simeon arata in programul sa de actiune de 800 de zile ca prioritatile sale vor fi obtinerea unei cresteri economice si imbunatatirea standardului de viata din Bulgaria prin reduceri de impozite, un buget echilibrat si toleranta zero fata de coruptie si criminalitate.

Partidele conservatoare care au format fostul guvern bulgar, infrant in alegeri, au refuzat luni sa formeze o coalitie de guvernamant cu MSN II.

"Noi vrem sa fim o opozitie responsabila, constructiva, care sa se ocupe de prioritatile Bulgariei", a declarat Ekaterina Mikhailova, presedintele Uniunii Fortelor Democratice (UFD), nucleul dur al fostei coalitii de guvernamant Fortele Democratice Unite (FDU), la incheierea negocierilor.

FDU a obtinut doar 51 de locuri la scrutinul din 17 iunie, in timp ce Partidul Socialist (fost comunist) are 48 de deputati in noul Parlament.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO