Prima pagina

Familia Swarovski negociaza achizitia unor terenuri agricole

08.10.2004, 00:00 34

Romania incepe sa intre in atentia marilor latifundiari mondiali odata cu aproprierea momentul aderarii la UE dar si pe fondul accelerarii procesului de comasare a terenurilor agricole in suprafete mai mari care pot starni interesul investitorilor din agricultura.
Familia austriaca Swarovski, care domina circa 75% din piata mondiala a imitatiilor de pietre pretioase, si care in tara de origine reprezinta ceea ce Rockefeller este pentru americani negociaza  preluarea catorva mii de hectare de terenuri agricole in Vestul Romaniei pentru demararea afacerilor in agricultura.
La nivel mondial, familia Swarovski este unul dintre latifundiarii importanti, detinand terenuri si ferme in America Centrala si Latina.
 "Negocierile nu sunt, inca, finalizate. Familia Swarovski este interesata sa dezvolte afaceri in agricultura si nu in domeniul imobiliar", spune Mihai Gales, directorul general al Asi Nature din Sibiu, firma care faciliteaza intrarea pe piata romaneasca a familiei Swarovski. Un membru al familiei Swarovski s-a aflat recent la Sibiu, insa negocierile se poarta intre intre conducerile celor doua companii. Asi Nature detine si cultiva o suprafata de 10.000 de hectare de pamant si este filiala din Romania a unui alt mare latifundiar Asi Global din Elvetia, care detine mari suprafete de teren si are afaceri in agricultura pe trei continente.
Asi Nature detine terenuri agricole in judetele Sibiu, Arad, Timis si Teleorman.
Pretul terenurilor din Romania este, inca, mic comparativ cu cele din Europa: 500 de euro un pret mediu este de zece ori mai mic decat in tarile vestice. Tranzactiile cele mai importante au fost realizate pana in acest moment in partea de vest a tarii si in Transilvania datorita apropierii de tarile de origine ale investitorilor italieni, nemti sau austrieci dar si pentru ca in zonele mentionate situatia juridica a terenurilor este mult mai clara decat in restul tarii.
Cei mai importanti investitori straini care au achizitionat terenuri in Romania sunt de departe italienii. Topul latifundiarilor straini din Romania este dominat de un grup de investitori italieni care au achizitionat in Transilvania o suprafata de 30.000 de hectare. Ei sunt urmati de un investitor austriac - Andreas Bardeau care are afaceri si in domeniul constructiilor din Spania- care a cumparat, deja, o suprafata de peste 20.000 de hectare in vestul tarii unde si-a construit inclusiv un castel.
Saptamana trecuta, austriacul Gerald Schwighofer, proprietarul Holzindustrie Schweighofer cu afaceri in industria lemnului, a anuntat ca intentioneaza sa cumpere cateva mii de hectare de paduri in Romania.
Afacerea Swarovski care a atins acum 2 miliarde de dolari este condusa, in prezent, de Nadja Swarovski, stra stranepoata lui Daniel Swarovski, cel care a a avut ideea cu mai bine de 100 de ani in urma sa taie bucati de cristal ieftin de genul celui din candelabre si bijuterii dar si la imbracaminte unde este cunoscut sub denumirea de strasuri. Aucm un secol Daniel Swarovski a inventat si patentat un dispozitiv care poate taia cristalele cu precizie si consistenta. Cu intreaga familie s-a mutat in regiunea tiroleza din Austria unde dispozitivul sau de taiere putea fi pus in miscare cu ajutorul apei.
Afacerea Swarovski cu cristale este impartita in trei divizii: divizia de cristale care aduce 70% din venituri, cea care fabrica componente pentru industria auto (25% din venituri) si unitatea care fabrica componente pentru industria de armament.
Cea mai mare piata pentru produsele Swarovski o reprezinta SUA insa aici cele mai vandute produse sunt micile animale de cristal, catalogate drept kitch-uri. Spre deosebire de americani, europenii si asiaticii considera o farfurie de Swarovski un cadou foarte apreciat. Swarovski are peste 12.500 de angajati in intreaga lume si este inca o afacere de familie.
Asi Global a fost infiintata in urma cu sase ani si este inregistrata in Luxemburg. Divizia de agricultura are sediul la Lucerna in Elvetia si este formata prin incorporarea unor companii din agricultura din SUA, America de Sud, Australia si China.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO