Prima pagina

Finantele au uitat sa publice in Monitor ultima modificare a Codului fiscal

07.12.2004, 00:00 17



Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii 571/2004 privind aprobarea unei alte ordonante de modificare a Codului fiscal, nu a fost inca publicata in Monitorul Oficial, insa documentul chiar exista dupa cum asigura reprezentantii Ministerului Finantelor.



Agitatia creata in jurul ordonantei "fantoma" tine de nedumeririle iscate in randul consultantilor fiscali si ai clientilor acestora de un articol-surpriza adaugat in Parlament la Legea de modificare si completare a Codului Fiscal care urmeaza sa opereze de la 1 ianuarie 2005. Articolul cu pricina interzice "cesionarea sau instrainarea sub orice forma a actiunilor, cu exceptia celor care fac obiectul tranzactiilor pe piata de capital ori a partilor sociale sau a activelor fixe ale contribuabililor, fara a fi adusa la cunostinta autoritatii fiscale competente, in vederea efectuarii controlului financiar-fiscal, cu cel putin 60 de zile inainte de realizarea operatiunii de cesionare sau instrainare." Intr-o formulare identica, un alt nou articol instituie o sanctiune penala (inchisoare de la 6 luni la 2 ani) pentru nerespectarea acestei interdictii.



Evident ca piata se lasa greu convinsa ca textul respectiv a fost eliminat, atat timp cat ordonanta de modificare a legii iesite din Parlament nu este publicata; in schimb circula tot felul de zvonuri potrivit carora de fapt prevederea ar fi fost mentinuta, urmand ca prin norme ulterioare sa ii fie data o interpretare mai restrictiva.



"E greu de spus ce e mai criticabil in aceasta reglementare: maniera defectuoasa de redactare a normei juridice, lipsa ei de ratiune sau consecintele practice pe care le-ar fi putut genera, fara indoiala extrem de nefericite", comenteaza Alexandru Reff, tax&legal manager la firma de consultanta Deloitte&Touche.



Ei bine, Ministerul Finantelor insista ca guvernul a aprobat in sedinta din 24 noiembrie 2004 o ordonanta de urgenta care abroga cele doua articole mentionate. Motivul invocat pentru sustinerea acestei decizii care modifica un act normativ de-abia iesit din Parlament? "Asigurarea unei concordante intre prevederile legislatiei nationale si cele din aquisul comunitar referitor la libertatea circulatiei capitalurilor".
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO