Prima pagina

Finmeccanica intra in forta pe piata de armament si de securitate

11.05.2004, 00:00 129



Grupul italian Finmeccanica, unul dintre liderii europeni in productia de tehnica si echipamente pentru industria aerospatiala, a sistemelor de aparare si de securitate, vrea sa-si dezvolte operatiunile pe piata romaneasca in perioada urmatoare prin oferte de sisteme integrate. Gigantul italian, cu venituri anuale de 7,8 miliarde euro, a decis sa treaca la o strategie de expansiune puternica pe pietele internationale pentru a rezista unor concurenti precum americanii de la Lockheed Martin sau grupul european Northropp, in contextul procesului de globalizarii.



"Valoarea contractelor in derulare pe piata romaneasca in acest moment este de aproximativ 400 milioane euro. Grupul Finmeccanica este prezent pe piata locala inca din 1981 la centrala nuclearelectrica de la Cernavoda prin intermediul societatii Ansaldo Energia. Acum vrem ca societatile prin care suntem prezenti in Romania, de la sectorul IT, al industriei de aparare la cel al sistemelor de securitate sa conlucreze pentru a face o oferta integrata si sa activeze ca firme locale", a declarat pentru Ziarul Financiar Nicolas Zalonis, senior vicepresident pentru marketing si afaceri comerciale in cadrul grupului Finmeccanica.



Strategia Finmeccanica pentru piata romaneasca vizeaza prioritar doua directii, una cea a securizarii frontierelor de stat ale Romaniei, respectiv cea a furnizarii de sisteme integrate pentru industria de aparare. Italienii afirma ca avantajul fata de ceilalti competitori este cel al posibilitatii de a face o oferta completa pentru securizarea frontierei sau pentru industria de aparare.



Finmeccanica proiecteaza si produce nave, elicoptere (lider mondial prin Agusta Westland, folosite si de paza de coasta americana), avioane de patrulare maritima (folosite de Paza de Coasta Italiana si Politia de Frontiera), sateliti si infrastructura spatiala pentru telecomunicatii, sisteme electronice de aparare, sisteme subacvatice sau sisteme de securitate si IT.



In Romania, ultima mutare facuta de italieni in Romania confirma noua strategie de expansiune pe piata a grupului.



"Pentru a satisface cerintele de offset, Marconi Selenia Communications a cumparat fabrica Electromecanica de la Ploiesti, din sectorul de aparare. Zilele trecute a luat astfel fiinta societatea Elettra Communications SA, controlata in proportie de 51% de catre Marconi Selenia Communications (parte a grupului Finmeccanica), alte 42% fiind detinute de Romarm, in timp ce restul actiunilor sunt detinute de Marconi Selenia Communications Romania (filiala locala), respectiv alte persoane fizice", a mai spus Zaloni, care nu a precizat insa valoarea tranzactiei. Compania are aproximativ 100 de angajati.



Valoarea productiei va depasi 100 milioane dolari, urmand sa fie fabricate echipamente de telecomunicatii militare pentru piata locala si pentru export.



Dupa aceasta intrare, italienii sunt tentati si de alte asocieri in acest domeniu.



"Nu excludem alte asocieri, daca piata o cere", precizeaza reprezentantii Finmeccanica.



Pe acelasi segment, activeaza pe partea de logistica compania Marctel.



Securizarea frontierei nationale este una dintre principalele cerinte ale Uniunii Europene la adresa Romaniei, guvernul deja autorizand Ministerul Administratiei sin Internelor sa faca achizitiile necesare. Pentru finantarea acestora, Finantele vor emite garantii in valoare de peste 100 milioane euro, potrivit ultimelor informatii disponibile.



Pe segmentul IT, societatea Ipacri Romania (detinuta din 1998 in proportie de 75% de catre Elsag, compania de IT a Finmeccanica) va derula un plan in urmatorii cinci ani pentru a ajunge in topul primilor doi - trei jucatori de pe piata locala si a juca un important rol regional. "Strategia va fi concretizata fie prin achizitii, fie prin investitii directe", explica oficialii grupului Finmeccanica. Cu 40 de angajati, compania are o cifra de afaceri de 2 milioane euro si este printre furnizorii de echipamente de securitate pentru fortele de politie.



Galileo Avionica, o alta societate a Finmeccanica, a castigat recent un contract pentru livrarea a 35 de telecamere in infrarosu pentru vehiculele de supraveghere ale politiei.



O alta companie Finmeccanica activa in Romania este Telespazio, specializata in servicii satelitare, care a constituit in 1998 impreuna cu Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) o societate mixta - Rartel. Actiunile acesteia sunt detinute in proportie de 61% de catre italieni, iar restul de partea romana.



Rartel activeaza ca operator de telecomunicatii prin satelit, observatii primare, telemetrie si telefonie mobila.



"Rartel a investit 5 milioane euro in statii de telecomunicatii si telemetrie din 1998 pana in 2000. Oferim servicii pentru diferite tipuri de comunicatii, chiar si sisteme de telefonie rurala. Am instalat recent o retea de telefonie fuxa intr-o comuna de langa Barlad (judetul Vaslui)", spun oficialii Finmeccanica. Rartel are o cifra de afaceri anuala de 15 milioane euro.



AMS, un joint venture intre Finmeccanica si grupul britanic BAE Systems, a realizat incepand din 1991 in Romania sisteme de control al traficului aerian pentru aeroporturile din Arad, Bucuresti si Constanta, avand ca beneficiar Romatsa. Valoarea acestor comenzi totalizeaza 105 milioane dolari.



O oportunitate pentru AMS ar putea fi dotarea celor doua fregate cumparate de autoritatile romane de la englezi si care vor intra in dotarea fortelor navale romane.



Pe segmentul producerii de energie, Ansaldo Energia a fost dintotdeauna un actor important al afacerii centralei de la Cernavoda, fiind implicata chiar din 1981 in lucrarile la primul reactor al centralei.



Programul Ansaldo Energia pentru Cernavoda, care s-a continuat cu Unitatea II, are pana acum o valoare de 120 milioane euro. Pentru suportul tehnic si logistic al centralei de la Cernavoda a infiintat societatea Anserv. Ansaldo are acum 50 de angajati in Romania., numar care va creste in scurt timp la 80 de persoane.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO