Prima pagina

Firmele au primit liber la speculatii valutare

Firmele au primit liber la speculatii valutare
20.01.2005, 00:00 52



Banca Nationala se pregateste sa dea liber la orice tip de operatiune pe piata valutara, atat pentru clientii rezidenti, cat si pentru nerezidenti, eliminand restrictiile impuse firmelor mai ales in privinta ordinelor de cumparare de valuta.



Potrivit unui proiect de circulara a BNR, pentru modificarea regulamentului valutar, "accesul pe piata valutara interbancara cu ordine de cumparare/vanzare de valuta este liber pentru efectuarea de operatiuni valutare curente si/sau de capital, precum si pentru operatiunile efectuate in valuta intre rezidenti prevszute la art.8 alin.(2) si (3) din regulament".



BNR a acceptat flexibilizarea accesului pe piata valutara a rezidentilor si nerezidentilor pentru cumpararea de valuta, avand in vedere in primul rand cresterea lichiditatii pietei valutare, care inregistreaza din ce in ce mai des surplusuri de valuta, precum si fluidizarea fluxurilor de valuta cumparata si vanduta.



"Este un castig important pentru firme, care vor putea decide fara nici o restrictie daca vor sa fie jucatori pe piata valutara, putand intra cu ordine de cumparare sau vanzare oricand doresc", comenteaza Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania. El apreciaza ca astfel ar putea fi atenuata volatilitatea cotatiilor pe piata valutara.



"Ar fi foarte bine pentru companii daca s-ar elimina aceasta obligativitate a prezentarii de documentele justificative, care complica operatiunile. Mai ales ca in strainatate, practica este ca aceste documente sa se constate la un eventual control si nu in mod curent", a spus Adriana Zaharia, director financiar al companiei de cosmetice Oriflame Romania.



Conform prevederilor inca in vigoare, este nevoie de documente justificative pentru accesul pe piata cu ordine de cumparare de valuta, fiind aplicate limitari atat in cazul rezidentilor persoane juridice (accesul fiind permis doar pentru plati/transferuri decurgand din operatiuni valutare curente si de capital, precum si pentru unele categorii de operatiuni in valuta intre rezidenti, cat si al nerezidentilor (accesul fiind permis doar pentru efectuarea conversiei sumelor exprimate in lei, dobandite in conditiile legii).



Documentele justificative trebuie prezentate in maximum 30 de zile de la incheierea tranzactiei, altfel compania este nevoita sa incheie o tranzactie echivalenta de sens contrar. Folosind aceasta "portita", unele companii, obisnuite ale pietei valutare, mai cumpara sau vand valuta in scopul castigului la revanzare si nu neaparat pentru o tranzactie comerciala.



Unul din jucatorii acceptati pe piata de catre banca centrala va fi Posta Romana, care va putea intra cu ordine de cumparare de valuta fara documente justificative, in situatia in care nu detine disponibilitati in valuta suficiente pentru realizarea platilor in calitate de agent al operatorului de transferuri de bani Western Union.



Acelasi regim va fi aplicat societatilor de servicii de investitii financiare autorizate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, care vor putea cumpara valuta fara nici o restrictie.



Si iata, dintr-o data, mai multe surse de cumparare de valuta care ar putea tempera presiunile de apreciere a leului provocate de intrarile din ce in ce mai mari de capital in devize. De asemenea, avand in vedere accesul unui numar mai mare de jucatori la tranzactii, acestia ar putea veni pe piata cu anticipatii destul de diferite privind evolutiile cursurilor valutare, ca urmare a oscilatiilor din ce in ce mai frecvente. Iar rezultatul materalizarii asteptarilor respective in ordine de vanzare/cumparare ar putea fi o relativa stabilizare a cotatiilor.



In conditiile intrarilor mari de valuta, BNR nu pare sa se mai teama de eventuale tranzactii speculative pe cursul de schimb efectuate de anumiti rezidenti - persoane juridice si alte entitati.



O alta noutate inclusa in proiectul de circulara a BNR prevede ca de la 1 ianuarie 2006 rezidentii sa poata efectua fara nici o restrictie operatiuni in conturi curente si de depozit deschise in strainatate, precum si alte tranzactii cu instrumente financiare tranzactionate in mod curent pe piete monetare straine.



Data respectiva a fost stabilita in conditiile in care acest pas de liberalizare face parte din calendarul cerut de Comisia Europeana in perspectiva aderarii Romaniei la 1 ianuarie 2007.
razvan.voican@zf.ro ; georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO