Prima pagina

FirstFarms-Danemarca a ajuns la 5.500 ha de teren agricol

10.04.2008, 20:09 41

FirstFarms, companie cu capital danez cu activitati in domeniul agricol, a cumparat in decurs de un an circa 5.500 de hectare de teren agricol in Romania, pentru care a platit putin peste 10 mil. euro.
Danezii au achizitionat primul lot de teren, de 376 ha, in aprilie 2007 si au continuat achizitiile astfel ca la finele anului trecut detineau 4.576 ha langa Timisoara si la mica distanta de Bucuresti, potrivit raportului anual al companiei.
"In ambele regiuni, solul din terenurile cumparate este de inalta calitate, terenurile aflandu-se in zone cu infrastructura buna. In plus, a fost important sa alegem zone care au cele mai bune conditii climatice", se arata in raport. FirstFarms a continuat achizitiile si anul acesta astfel ca recent a mai luat un teren de 929 ha in Sibiu, ceea ce urca suprafata totala de teren detinut de grup in Romania la 5.505 ha. "FirstFarms estimeaza ca va continua achizitia de terenuri in Romania in 2008 si va continua investitiile in utilaje", se arata in raport.
Din datele companiei reiese ca terenurile din Romania au fost cele mai ieftine. Grupul precizeaza ca a platit in medie 13.661 coroane pe hectar (6.830 lei) in Romania, in timp ce pretul mediu de achizitie al terenurilor din Slovacia a fost de 17.941 coroane (8.970 lei). In comparatie cu terenurile din Danemarca, suprafetele din Romania sunt de aproape 10 ori mai ieftine. Compania a inceput deja cultivarea unei suprafete de 1.500 de hectare pe terenurile din vestul tarii, o alta suprafata de 3.000 de hectare urmand sa fie cultivata in cursul acestui an.
FirstFarms a cumparat anul trecut firma cu activitati in agricultura Cistapibe din Cisnadie, judetul Sibiu, pentru care a platit circa 1,65 mil. de euro. Prin aceasta achizitie grupul s-a ales cu un teren de 800 de hectare si mai multe cladiri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO