Prima pagina

Fond de investitii Gemisa a gasit afaceri de nisa pentru 2 mil. euro

21.03.2005, 00:00 53


Fondul de investitii Gemisa, destinat in principal companiilor de tip start-up, va investi pana la sfarsitul acestui an in 10-12 proiecte pe piata romaneasca.


"Am investit pana acum 2 mil. euro in mai multe afaceri, iar obiectivele noastre vizeaza investitii de 6 milioane de euro in 15-20 de proiecte de tip start-up sau early stages (companii aflate in primele faze ale activitatii - n. red.)", a declarat pentru ZF Dragos Rosca, CEO al Gemisa Investments, care este un fond strain de investitii.


Investitiile de pana acum ale Gemisa, un fond inregistrat in Cipru si infiintat in toamna anului trecut, au fost orientate cu precadere catre domeniul medical si zona de retail.


"Acestea sunt domeniile in care avem expertiza. Este normal sa investesti in domeniile pe care le cunosti mai bine", explica Rosca, care a lucrat timp de zece ani pentru compania de consultanta in management Roland Berger Strategy Consultants.


El spune ca numarul de proiecte in care este implicat fondul in prezent este superior celui anticipat la lansarea sa in toamna anului trecut.


"Sunt foarte multe idei bune, dar acestea depasesc capacitatile noastre de finantare. Suntem interesati de proiecte de peste 50.000 de euro, dar care sa nu depaseasca un milion de euro pe companie", adauga Rosca.


In aceste conditii sunt excluse domenii cu mari perspective precum cel imobiliar sau chiar industria auto, insa in vizorul fondului ar putea intra afaceri din domeniul comertului, tehnologiei informatiei sau serviciile de orice fel.


Prima afacere in care s-a implicat fondul Gemisa a fost achizitionarea marcii Miniblu de la reteaua de magazine Sensiblu, ce activeaza pe piata produselor farmaceutice, in cadrul unei tranzactii in valoare de sub 100.000 euro.


Planurile Gemisa pentru Miniblu vizeaza investitii de doua milioane de euro pana la sfarsitul anului acesta, cand reteaua va ajunge la 40 de unitati.


Magazinele Miniblu comercializeaza imbracaminte si incaltaminte marca Miniblu, accesorii, hrana si accesorii pentru alimentatie, produse cosmetice, jucarii, carti, muzica si materiale educative.


Ulterior, portofoliul Gemisa s-a largit si cu alte afaceri din domeniul medical. "Detinem si compania Optical Network, care desfasoara activitati de retail prin magazine proprii si distributie de produse de optica", adauga Rosca.


Alte doua companii de servicii medicale, Oxigen Plus (specializata in inchirierea de echipamente medicale pentru bolnavii cu insuficienta respiratorie) si Cristal Diagnostic (specializata in medicina muncii), se afla pe lista proiectelor de nisa pe care le-a dezvoltat Gemisa.


Editura Press Pro, activa la randul ei cu proponderenta in sectorul medical, a fost la randul sau achizitionata de fondul de investitii.


"Suntem interesati si de alte domenii de activitate", sustine seful Gemisa pentru Romania. Astfel, pe lista proiectelor din portofoliul fondului ar putea intra in perioada urmatoare si companii din domeniul serviciilor financiare sau al resurselor umane, domenii cu un potential important de dezvoltare pe piata locala.


Fiind vorba de afaceri mici, aflate la inceput, concentrarea pe o nisa de piata cu potential este, potrivit sefului Gemisa, un element important in decizia de achizitionare a unei companii.


"O astfel de nisa inca neexploatata este reprezentata de managementul flotelor. Noi am preluat o companie existenta si am dezvoltat-o astfel incat sa ofere intregul pachet de servicii implicate de managementul flotelor", sustine Rosca. El spune ca noua companie, specializata in managementul flotelor, are in prezent in administrare peste 1.000 de masini.


Buna exploatare a unei nise de piata nu este insa de ajuns pentru o afacere mica. Pentru a putea creste si a putea atrage finantare din partea unor fonduri de investitii micile afaceri trebuie sa demonstreze capacitatea de a genera profit intr-un interval relativ scurt si, nu in ultimul rand, sa ofere perspective pentru un exit al fondului de investitii intr-un orizont de timp de cel mult 5-6 ani. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO