Prima pagina

Fondurile straine au readus Bursa pe val

08.08.2005, 20:02 14

Valoarea investitiilor straine nete de la Bursa - diferenta dintre cumparari si vanzari, a crescut in iulie pentru a patra luna consecutiv, majorandu-se cu aproape 80% fata de luna anterioara.

Revenirea mai puternica la cumparare a investitorilor straini, care au plasat peste 18 milioane de euro pe Bursa luna trecuta, a impulsionat intreaga piata, care a revenit astfel pe crestere. Investitorii straini au cumparat luna trecuta actiuni in valoare de 26,1 milioane de euro si au vandut de 7,7 milioane de euro. Indicele BET al celor mai importante actiuni cotate la Bursa a urcat in iulie cu 16% pe fondul revenirii Bursei dupa mai multe luni de corectii.

Prezenta strainilor la cumparare s-a simtit si la nivelul preturilor companiilor favorite ale acestora: bancile, companiile petroliere si cele ale producatorilor de medicamente inregistrand cresteri importante. Petrom a urcat doar in iulie cu 15%, iar Petromidia a castigat nu mai putin de 29%. Banca Transilvania a urcat cu 9%, in timp ce cotatiile producatorului de medicamente Sicomed Bucuresti au avansat cu peste 20%.

Revenirea la tranzactionare, luna aceasta, a actiunilor BRD dupa mai bine de doua luni de pauza cu o crestere de aproape 40% fata de ultimele preturi inregistrate in luna mai arata de asemenea ca pe birourile brokerilor se adunasera intre timp destule ordine de cumparare din partea strainilor in cele doua luni cat actiunile au fost suspendate.

O valoare mai mare a investitiilor straine nete in acest an s-a mai inregistrat doar in luna ianuarie, cand strainii au adus pe Bursa 29 milioane de euro, iar Bursa a castigat atunci nu mai putin de 30%.

O valoare ridicata a investitiilor straine este destul de atipica pentru lunile de vara, in conditiile in care, spun brokerii, managerii fondurilor de investitii sunt in vacanta. Bursa de la Bucuresti incepea insa sa para din ce in ce mai subevaluata fata de pietele din regiune, in conditiile in care la Bucuresti actiunile scadeau, iar pe pietele din regiune cotatiile atingeau maxime istorice.

Ridicarea pragului de detinere la SIF-uri de luna aceasta ar putea continua sa impulsioneze strainii sa cumpere actiuni la Bursa, in conditiile in care actiunile SIF au devenit, incepand din august, mult mai atractive pentru fondurile straine. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO