Eveniment

Ford si-a adus furnizorii ca sa-i vada pe olteni la munca

Ford si-a adus furnizorii ca sa-i vada pe olteni la munca

John Fleming, presedinte si CEO al Ford of Europe: Ne vom intalni cu furnizorii la Craiova si le vom comunica o parte din planurile noastre pentru dezvoltarea productiei.

03.09.2008, 19:17 32

Circa 40 dintre furnizorii cheie ai Ford au venit in Romania pentru a purta discutii in vederea realizarii unor investitii pe piata locala, a anuntat ieri John Fleming, presedinte si CEO al Ford of Europe.
Concernul american care a preluat Automobile Craiova a anuntat ca saptamana aceasta mai multi producatori de componente auto se vor intalni cu premierul Tariceanu si vor vizita fabrica de la Craiova.
Pe lista firmelor prezente, figureaza Faurecia (Franta), Trelleborg Automotive (Suedia) si Amtek Group (India). De asemenea, la eveniment participa si oficiali ai Gestamp Automotion, International Automotive Components, Systems Technology, Facil Europe, Linamar Corporation, CIE Cartings, JVM Carting Limited, Daumal Castellon, potrivit Mediafax.
"Nu-i vom obliga pe furnizori sa vina in Romania. Maine (astazi - n.r.) ne vom intalni cu furnizorii la Craiova si le vom comunica o parte din planurile noastre pentru dezvoltarea productiei", a mai spus Fleming. "O parte dintre producatorii de componente cu care lucreaza Ford sunt deja prezenti in Romania", a mai spus oficialul companiei.
Fleming a adaugat ca nu exclude semnarea unor noi contracte si cu producatori locali.
De altfel, la eveniment au fost invitate si cateva companii romanesti din domeniu, care in prezent nu au un parteneriat cu constructorul auto.
"Ford a invitat 40 de producatori de componente, dintre care speram ca vor implementa noi fabrici. Vom discuta despre atragerea producatorilor de componente pentru a sustine acest proiect si pentru a obtine o injectie puternica in economie, pentru a crea noi locuri de munca si pentru a avea o industrie auto puternica", a declarat premierul Calin Popescu-Tariceanu.
Seful Executivului a mentionat ca, pentru a sustine proiectul Ford, autoritatile vor construi un parc industrial la Craiova.
"Industria auto trece printr-un moment fericit in Romania, dar nu si in Europa si SUA. Sunt multi furnizori care nu au inca o prezenta in Romania si ii vom incuraja sa vina. Vom avea o noua industrie de componente in zona de sud a tarii", a mai spus premierul.
El a mentionat ca, dupa ce Ford va incepe productia la Craiova, Romania va deveni cel mai mare producator de automobile din Europa Centrala si de Est. "Vom avea un model Ford asamblat exclusiv in Romania", a mai spus Tariceanu. Potrivit declaratiilor anterioare ale oficialilor companiei, in 2009 productia modelului Transit Connect la Craiova va fi de 30.000 de unitati, urmand ca volumul sa fie majorat la 50-60.000 de unitati in 2010. In 2012 productia de autovehicule a uzinei craiovene va fi de 300.000 de unitati, dintre care 90% va fi destinata exportului.
Anul trecut, la Craiova s-au asamblat aproape 19.000 de automobile, in timp ce la capacitate maxima uzina poate produce in prezent 150.000 de autovehicule anual.
Presedintele Ford Europe a mentionat ca preluarea efectiva a fabricii decurge potrivit planului. "Transformarea fabricii a inceput si decurge conform planului in special pe partea de mecanica", a spus Fleming.
Intr-un interviu acordat saptamana trecuta ZF, oficialul Ford a declarat ca la uzina de la Craiova se reproiecteaza linia de asamblare si s-au comandat noi echipamente destinate productiei, in timp ce fabrica produce in continuare motoare si transmisii pentru General Motors. El a adaugat ca angajatii uzinei au inceput programele de training, majoritatea fiind pregatiti in cadrul fabricii. In acelasi timp, sunt si angajati care urmeaza programe de training in cadrul uzinelor Ford din K?ln, Germania.
Seful Ford Europe a mai spus ca primul val de angajari pentru centrul de productie din Oltenia va incepe in 2010, efectivul actual al uzinei craiovene acoperind necesarul actual de productie al Ford.
Printre proiectele noi anuntate de concernul american in Banie se numara si productia unui nou motor de capacitate cilindrica mica, incepand din 2012. Acesta va echipa atat modelul care urmeaza sa fie produs la Craiova, cat si o parte din productia Ford din alte uzine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO