Prima pagina

Fuziune la varf pe piata romaneasca a avocaturii

Fuziune la varf pe piata romaneasca a avocaturii

Călin Zamfirescu (Foto: Victor Ciupuliga)

Autor: Laurentiu Ispir

22.02.2005, 00:00 193

Calin Zamfirescu si Asociatii (CZA) si Racoti - Predoiu, doua din cele mai cunoscute societati de avocatura de afaceri din Romania, au decis sa fuzioneze. Procesul de unire a celor doua firme se va finaliza, cel mai probabil, in prima jumatate a anului.

Fuziunea este prima de acest calibru de pe piata romaneasca de avocatura de business, unde se estimeaza ca va avea loc un proces de consolidare in urmatorii ani.

"Principalul motiv care ne-a determinat sa decidem fuziunea a fost complementaritatea celor doua societati. CZA vine cu o experienta foarte buna in banking, litigii si lichidari, iar Racoti - Predoiu cu expertiza din domeniul fuziunilor si achizitiilor si privatizarilor", a declarat pentru Ziarul Financiar Calin Zamfirescu, partener al CZA.

"In plus, cele doua firme au atat cultura, cat si standardele profesionale asemanatoare, iar fuziunea ne va ajuta sa ne servim mai bine clientii", a adaugat si Catalin Predoiu, partener in cadrul Racoti- Predoiu.

Cele doua firme vor avea impreuna peste 30 de avocati, dintre care cinci vor fi parteneri (trei din partea CZA, doi din partea Racoti-Predoiu). Numele societatii rezultate in urma fuziunii nu a fost inca stabilit, insa el va cuprinde ambele "branduri", dupa cum au afirmat reprezentantii celor doua societati.

"Formula cu cinci parteneri si peste 30 de avocati este doar una de inceput. Intentionam sa crestem si asta va insemna implicit atragerea de noi parteneri si avocati colaboratori. Vom fi o firma deschisa", a spus Calin Zamfirescu, care este si presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania.

In prezent, conform unor estimari, piata romaneasca a avocaturii de business este estimata la 25 - 30 de milioane de dolari (19- 23 milioane de euro), fiind impartita in trei segmente principale. Primul segment este format din trei case de avocatura de top: Linklaters (una din cele mai mari societati europene de avocatura), Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) si Musat si Asociatii.

Cel de-al doilea segment, cel de mijloc, este format din 10 - 15 firme de avocatura medii. Printre acestea se numara Popovici si Asociatii, Voicu - Filipescu, Racoti - Predoiu, Calin Zamifirescu si Asociatii, Badea Georgescu si Asociatii, Bostina si Asociatii, Salans, Cameron McKenna sau Stoica si Asociatii.

Cel de-al treilea segment are si el cateva zeci de case de avocatura cu mai multi parteneri sau angajati.

Piata este foarte fragmentata si se estimeaza ca in urmatorii ani va avea loc un proces de consolidare prin fuziuni sau atrageri de parteneri importanti de la alte firme. Procesul va fi accelerat si de potentiala intrare a mai multor firme mari de avocatura europene, care vor ataca pozitia si clientii firmelor romanesti.

De altfel, pe piata exista zvonuri ca si alte case de avocatura romanesti se gandesc sa fuzioneze.

"Consolidarea este un proces normal, insa are limitele ei. In Romania exista foarte multi avocati talentati care profeseaza in forme individuale fara probleme si cu succes. Ca si in tarile cu profesii dezvoltate, si profesia noastra se va dezvolta diversificandu-se, cuprinzand atat forme colective de practica, cat si cabinete individuale care practica fiecare pe segmentul lor de clientela", considera Calin Zamfirescu.

Catalin Predoiu spune ca societatea rezultata in urma fuziunii CZA cu Racoti - Predoiu intentioneaza sa se extinda inclusiv teritorial. In Romania, dar si in tarile din zona. "Noua societate isi va pastra, cel mai probabil, afilierea la International Lawyer Network, pe care o are in prezent Racoti - Predoiu", a precizat Predoiu.

International Lawyers Network este o asociatie de peste 80 de case de avocatura de top din circa 60 de tari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO