Prima pagina

Gelu Tofan a inchis capitolul Nomura

23.12.2002, 00:00 109

Omul de afaceri Gelu Tofan a rascumparat, in urma cu doua luni, cele 50% din actiunile afacerii cu anvelope detinute de banca de investitii Nomura si vrea sa infiinteze pe platforma fabricii Danubiana un parc industrial. Grupul Tofan bifeaza pentru acest an o cifra de afaceri consolidata de 100 de milioane de dolari, la acelasi nivel cu rezultatele obtinute in 2001 dupa vanzarea a trei din fabricile sale catre producatorul francez Michelin, dar veniturile anului viitor vor fi substantial mai mari, aceasta prin prisma afacerilor pe care proprietarul grupului, Gelu Tofan, vrea sa le dezvolte.
"Am colaborat cu Nomura sase ani, iar despartirea a fost amabila si civilizata, pentru ca afacerea a fost buna si pentru noi si pentru ei", spune Gelu Tofan. Omul de afaceri spune ca exista o clauza de confidentialitate in privinta sumei pe care a platit-o catre Nomura, si adauga ca in finalizarea tranzactiei l-a ajutat si dealul cu Michelin, care i-a furnizat fondurile necesare.
Danubiana realizeaza un export anual de 20 de milioane de dolari si vinde de alte 12 milioane de dolari pe plan intern. Platforma va gazdui unitatea de productie a tractoarelor, aceasta fiind un joint venture cu o firma poloneza, precum si un proiect imobiliar, care cuprinde mai mult de 400 de case pe o suprafata de 35 - 40 de hectare, precizeaza Tofan. Documentatia pentru viitorul parc industrial Tofan  de pe platforma Danubiana se afla, pentru analiza si autorizare, la Ministerul Dezvoltarii si Prognozei - Agentia teritoriala Ilfov. "Avem circa 160 de hectare de teren pe care se pot dezvolta afaceri, cu toata infrastructura si utilitatile necesare. In al doilea razboi mondial zona a fost aerodrom; actualul depozit de materiale al fabricii de anvelope, infiintata in 1957, a fost hangarul care adapostea avioanele. In plus, parcurile industriale beneficiaza si de o serie de facilitati fiscale", adauga Tofan.
Primele trei tractoare se afla la omologare, la Registrul Auto Roman. "Ne adresam atat fermierilor, cat si serviciilor comunale. Valoarea investitiei pentru productia de tractoare este de circa 10 milioane de dolari, in urmatorii cativa ani", spune omul de afaceri. Partenerul polonez este firma Pronar Narew, cu care Tofan a semnat, la jumatatea lunii aprilie a acestui an, un contract care prevede atat importul si productia de tractoare in Romania, cat si productia si exportul din Romania a unor serii de anvelope speciale.
In prezent Grupul Tofan inseamna productia de anvelope la Danubiana si Rotras, comercializarea de anvelope, printr-o retea nationala care dispune de 40 de puncte de desfacere, cercetare si proiectare in domeniul anvelopelor, transport auto, panificatie, consultanta in comunicare, e-commerce si comunicatii prin satelit, dar agricultura si industria alimentara par a fi domeniile de activitate spre care se reorienteaza Gelu Tofan. La mijlocul lunii decembrie Tofan Agro a livrat, cu succes, primele cantitati de carne de gasca catre piata Bucurestiului, prim intermediul magazinelor Selgros. "In urmatorii trei ani efectivele de gaste de la Todireni vor ajunge la 300.000 de capete, iar cifra de afaceri va fi de 5 - 6 milioane de dolari annual", spune Tofan. Todireni este localitatea din judetul Botosani unde s-a nascut omul de afaceri si care este centrul microregiunii cu acelasi nume, proiect menit sa dezvolte una din cele mai sarace zone din Romania. Punctele tari ale zonei sunt pamantul si gastele. Universitatea din Bucuresti se ocupa de obtinerea noii rase de gasca, "de Todireni", pe baza selectiei inconstiente realizate de taranii din Botosani - o rasa eficienta, cu costuri scazute. Actuala ferma, de la marginea satului, creste primele loturi obtinute din incrucisarea pasarilor autohtone cu gansaci de rasa adusi din Ungaria. In Romania, carnea de gasca ar putea ocupa cam 10-15% din piata carnii, estimeaza Gelu Tofan. "Speram sa obtinem noua rasa in trei ani. Pentru a intra pe piata, vom putea folosi si portita produselor ecologice", adauga Gelu Tofan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO