Prima pagina

Grupul UTI vrea sa-si listeze una din companii pe Bursa

05.03.2003, 00:00 249

In lungul sir de companii romanesti care si-au anuntat intentia de a se lista pe bursa se mai adauga un nume: UTI. Grupul de firme, care activeaza in domeniul solutiilor de securitate fizica, al sistemelor informatice si de comunicatii, al instalatiilor pentru constructii si al serviciilor administrative, intentioneaza sa-si coteze in cursul anului viitor pe bursa actiunile principalei companii, UTI Systems S.A.
Grupul UTI cuprinde mai multe firme si este desemnat de puternica firma americana de armament Lockheed Martin pentru asamblarea unor radare in Romania, afacere de 100 mil.$.
"Avem ca obiectiv listarea firmei UTI Systems S.A. la bursa in anul 2004. In acest moment, suntem in faza pregatirilor premergatoare listarii actiunilor companiei. Pana la mijlocul acestui an, vrem sa ne facem o strategie in acest sens", a declarat, pentru Ziarul Financiar Tiberiu Urdareanu, presedintele UTI Grup. Urdareanu spune ca prin vanzarea unor actiuni, grupul vrea sa obtina bani pentru extinderea activitatilor. UTI Systems, companie cu activitati in domeniul IT, comunicatii si al sistemelor de securitate, a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de aproximativ 10 milioane de dolari si o rata a profitului de 12-13% din valoarea cifrei de afaceri.
"Suntem preocupati sa dezvoltam compania UTI Systems S.A., deoarece domeniile in care aceasta activeaza (informatica, securitatea, instalatiile pentru constructii) sunt domenii cu mare potential de dezvoltare si cu o rata medie de profitabilitate interesanta. Ne propunem sa ne consolidam pozitia de lider pe piata solutiilor de securitate si sa obtinem pozitii similare pe pietele de IT si instalatii. Aceasta viziune necesita un suport financiar pe care ne propunem sa-l atragem eventual si prin listarea la bursa", a mai spus presedintele UTI Grup.
Grupul de firme UTI a realizat in 2002 o cifra de afaceri de aproximativ 35 milioane de dolari si o rata a profitului de 12%, spune Tiberiu Urdareanu. Acesta detine un pachet de 96% din actiunile UTI Grup.
Tiberiu Urdareanu, 50 de ani, a absolvit Institutul Politehnic Bucuresti - Facultatea de Autormatica in 1997 si Universitatea din Leicester, Marea Britanie, in 1998. Intre 1978 si 1984 a lucrat in Ministerul Industriilor si Constructiilor de Masini, iar intre 1984 si 1993, la Ministerul Apararii Nationale - Institutul de Cercetari al Armatei. Din 1993, conduce grupul UTI.
Cea mai mare pondere in cifra de afaceri a grupului pe anul 2002 o ocupa furnizarea de sisteme de securitate complexe (cu aproximativ 18 milioane de dolari in 2002), urmata de sectorul constructiilor civile (cu 8 milioane de dolari), activitatile de IT si comunicatii (6,5 milioane de dolari) si servicii administrative (paza, curatenie, intretinere tehnica) - aproximativ 2,5 milioane de dolari.
Printre clientii grupului se numara Ministerul Apararii Nationale, Ministerul de interne, Paralamentul Romaniei, centrala nucleara de la Cernavoda, banci, vami, aeroportul international Bucuresti Otopeni, companii sau corporatii straine. Companiile din grupul UTI au executat pana acum lucrari sau servicii pentru Banca Comerciala Romana, Banca Romana de Dezvoltare, companii Shell, MOL, Metro, Mobifon, BMW, Eximbank, Demir Bank sau Raiffeisen Bank.
Desi nu exista statistici oficiale, grupul UTI controleaza o cota de aproximativ 40% din piata "proiectelor de securitate fizica din Romania, care este diferita de piata proiectelor de securitate informationala, unde UTI are o pondere de aproximativ 60%", potrivit estimarilor facute de patronul grupului. Pe piata de securitate fizica, grupul UTI detine firma Cobra Security, care concureaza cu alte companii de paza si interventie precum Bidepa, Romguard, Argus sau BGS.
Reprezentantii grupului UTI prognozeaza pentru acest an o crestere cu 20% a cifrei de afaceri fata de anul trecut, cand valoarea acesteia a fost de 35 milioane de dolari.
"Am avut o crestere reala a cifrei de afaceri cu aproape 30% anual, in ultimii doi ani. Pentru 2003, estimam, de asemenea, o crestere cu 20% a cifrei de afaceri", a precizat Urdareanu. Acesta mizeaza pe o rata a profitului de 12-14%, in conditiile in care "cresterea profitului s-ar putea datora majorarii semnificative a ponderii cifrei de afaceri a diviziei de IT si comunicatii in totalul cifrei de afaceri al grupului."
UTI Grup face export de soft in valoare de un milion de dolari anual. "Facem export de soft in Israel de unde incasam dolari, fiind, pe moment, oarecum dezavantajati, pentru ca noi platim in general furnizorii in euro. Nu cred ca se va pastra actualul dezechilibru pe termen lung intre dolar si euro. Incercam sa folosim dolarii incasati pentru achizitii tot in dolari, de pe piata americana sau asiatica, sau sa-i investim, sperand intr-o reevaluare ulterioara", explica Urdareanu.
Grupul a investit in dezvoltarea de noi produse, printre care se numara K-TRACK, sistemul de monitorizare prin satelit a traficului rutier, naval maritim si fluvial.
"Am investit aproximativ 500.000 dolari in realizarea unui sistem propriu de monitorizare. Acesta este destinat proiectelor rutiere sau celor din domeniul transportului maritim, unde exista deja obligativitatea ca fiecare nava fie monitorizata, pentru a se cunoaste exact locatia acesteia", spune Urdareanu. K-TRACK realizeaza functia de monitorizare antifurt a vehiculelor sau de gestionare a flotelor de vehicule. Facilitatea de emitere automata a foii de parcurs este utila companiilor interesate sa faca distinctie de la poate fi foarte utila pentru companiile care doresc sa rezolve printr-o modalitate foarte eficienta problema separarii curselor auto in interes de serviciu de cele in interes personal.
De asemenea, grupul a investit peste 1.000.000 dolari intr-o solutie originala pentru securitatea informationala, pachetul INFO-SAFE. Acesta ofera gama completa de instrumente, mecanisme si aplicatii pentru asigurarea securitatii informatiilor conform noilor cerinte ale legislatiei privind confidentialitatea informatiilor.
"Suntem singura firma romaneasca cu o astfel de abordare integrata si speram sa beneficiem de decalajul pe care-l avem in prezent pe piata de specialitate", a precizat Urdareanu.
Personalul grupului este acum de aproximativ 2.000 de salariati, fata de circa 200 in 1996.
Grupul UTI a participat, recent, la licitatia organizata pentru realizarea unui sistem perimetral de securitate la Aeroportul International Bucuresti Otopeni. Contractul, in valoare de 16 mil.$, a fost castigat insa de o firma israeliana, Magal Security Systems. Valoarea contractului este una importanta pentru piata romaneasca a sistemelor de securitate.
UTI Grup nu ratat deloc o afacere cu mult mai mare, cea de asamblare de radare de 100 mil.$ in Romania de catre Lockheed Martin. Partenerul roman al companiei americane este UTI Grup, iar beneficiarul MApN.
UTI va participa la proiect in calitate de integrator local.
MApN va testa in acest an doua radare dintr-o productie de preserie, dupa care va lua decizia achizitiei unui lot mai mare, posibil pana in 30 de bucati. Primul contract, care include cercetarea si productia celor doua radare are valoarea de 12 milioane de dolari, constructorul fiind compania americana Lockheed Martin. Primele doua radare sunt in acest moment in fabricatie in Statele Unite, insa urmatoarele vor fi asamblate in Romania, in ritmul de 7-8 radare pe an.
"Camionul va fi fabricat la Moreni, la uzina Romarm, containterul se face la Brasov, sistemul IFF (de identificare a unui avion inamic) la Aerostar, echipamentele de comunicatii vor fi luate de la Marconi (Italia) iar electronica propriu-zisa a radarului va fi americana" declara Tiberiu Urdareanu, presedintele UTI Grup. "Noi vom activa pe partea de inginerie, controlul calitatii si asamblare - aceasta va reduce costurile, astfel incat un radar va ajunge in jurul a 3 milioane de dolari, in vreme ce ofertele pe piata internationala ajung si la 10 milioane", spune Urdareanu. El adauga ca e prima oara cand se face un astfel de transfer de tehnologie in domeniul militar, lucru care permite crearea unei competente in Romania, cu potential pentru export. In acest moment exista doar contractul pentru primele doua radare si se discuta faza initiala a contractului pentru toata productia. "Contributia noastra va depasi 50% din valoarea contractului", spune Tiberiu Urdareanu.
Radarele tactice sunt radare cu raza mica de actiune, pana in 180 de kilometri. Cele fabricate pentru Romania sunt un model avansat, numit MMSR ( Multi-Mission Surveillance Radar - radare multi-misiune) care permit supravegherea unui teritoriu mai mic, dar mai accidentat, care nu e acoperit de radarele mai mari de tip FPS-117, achizitionate in ultimii ani tot de la Lockheed Martin. Ele vor fi instalate pe camioane si vor putea fi puse in functiune in 30 de minute, cu ajutorul a doar trei oameni.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO