Prima pagina

Honeywell creste spectaculos in Romania

19.12.2002, 00:00 76

Honeywell Garrett SRL , filiala romaneasca a uneia dintre diviziile puternicului grup industrial american Honeywell, continua cresterea puternica inregistrata in ultimii ani, cifra de afaceri a companiei ajungand in acest an la 74 mil.$, comparativ cu 2 mil.$ in 1998.
Fata de anul trecut, cifra de afaceri pe 2002 este mai mare cu 85%, rata de crestere depasind estimarile initiale de 50%. In plus, resursele de crestere ale singurei fabrici Honeywell din Estul Europei nu par sa se fi epuizat: cifra de afaceri bugetata pentru 2003 este de 86, 3 mil.$.
Profitul din exploatare a companiei va atinge in acest an, potrivit oficialilor companiei, aproximativ 14,5 mil.$, mai mare cu aproape 20% comparativ cu 2001.
"In acest moment, se lucreaza la nivelul conducerii europene si mondiale a diviziei Garrett, una dintre principalele divizii ale grupului american, la un proiect ce prevede posibilitatea de transfer a unor capacitati de productie de turbosuflante pentru vehicule comerciale si autoturisme in fabrica din Bucuresti", a declarat pentru Ziarul Financiar Gheorghe Dudau, director general al companiei Honeywell Garrett SRL. El a adaugat ca o decizie finala urmeaza sa fie luata pana la sfarsitul primului trimestru al anului viitor.
Fabrica produce patru tipuri de piese auto (axe, flanse, cartere centrale si role) si un ansamblu flansa pentru turbosuflante utilizate in industria de autovehicule (destinate autoturismelor cu motor diesel).
Proiectul prevede externalizarea unor activitati ale Honeywell Garrett Romania catre alti furnizori de componente si inlocuirea acestora prin linii de asamblare "fara a afecta numarul de angajati direct productivi din fabrica, dar cu o crestere importanta a cifrei de afaceri". 
Potrivit oficialilor companiei, initiativa se conformeaza strategiei grupului Honeywell de a-si dezvolta activitatile in Europa de Est, avand in vedere tendinta de migrare in aceasta zona geografica atat a clientilor, cat si a furnizorilor sai.
Vanzarile de piese si subansamble auto ale fabricii bucurestene sunt destinate "surorilor" din cadrul grupului american - Honeywell Garrett S.p.A. (Atessa - Italia) si Honeywell Turbo S.A. (situata in Thaon Les Vosges - Franta). In plus, in acest an au fost facute livrari si catre alte fabrici Honeywell din Anglia si Japonia, potrivit reprezentantilor din Romania.
Desi compania activeaza in Romania, aceasta este prinsa in angrenajul grupului american Honeywell, unul dintre liderii industriali pe plan mondial. Investitiile Honeywell Garrett SRL au depasit pana acum 20 mil.$.
Honeywell Garrett SRL are un capital social de 50,5 mld.lei si 368 angajati.
Strategia companiei a fost aceea de a trece de la etapa de producator de piese, si apoi de producator de subansamble, sa putem produce turbosuflante.
Infiintata in mai 1997 ca sucursala a companiei Allied Signal, Allied Signal Romania SRL (actuala Honeywell Garett SRL), a achizitionat de la Turbomecanica SA in septembrie 1997 o hala de productie si 80 de masini unelte aferente acestei activitati, investitiile companiei-mama in aceasta perioada fiind de peste 5 milioane $.
In urma fuziunii la nivel mondial a grupurilor Allied Signal Corp. si Honeywell Inc., societatea si-a schimbat numele in Honeywell Garrett SRL la 15 iunie 2000.
Firma face parte din grupul industrial american Honeywell, care are o cifra de afaceri anuala de circa 24 miliarde dolari. Grupul american a rezultat in 1999, in urma fuziunii la nivel mondial intre doi lideri industriali - AlliedSignal si Honeywell, care deservesc clienti din domeniul aeronautic, auto, chimie, fibre sintetice, materiale plastice si materiale speciale. Grupul activeaza in peste 100 de tari si are peste 120.000 de angajati.
Compania este tranzactionata sub simbolul HON la bursele din New York, Londra, Chicago si Pacific Stock Exchanges. Honeywell reprezinta una dintre componentele indicelui Dow Jones Industrial Average si face parte din Indexul Standard & Poors 500.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO